Første lynladestasjoner for elbil i Norge - Elektronikknett
Fortum_lynladestasjon
Den nye ladestasjonen kan levere 350 kW effekt. Om det i fremtiden kommer biler som kan håndtere lading med 500 kilowatts effekt, så kan de oppgradere til å levere denne effekten, i følge Fortum Charge & Drive.

Første lynladestasjoner for elbil i Norge

I går åpnet Fortum Charge & Drive og 7-Eleven de første ladestasjonene i Norge som kan lade neste generasjons elbiler med full effekt. Ladestedet ved Nygårdskrysset i Ås er del av en korridor som knytter sammen Oslo, Stockholm og Helsingfors.

– Neste generasjons elbiler ruller snart ut fra fabrikkene. Disse bilene har lenger rekkevidde og muligheten for raskere lading. Derfor bygger vi i Fortum allerede nå ladestasjoner som kan lade neste generasjons elbiler når de kommer på veiene. Med disse ladestasjonene kan man lade en elbil for 25 mils kjøring på ti minutter, sier Stian Mathisen i Fortum.

Jaguar I-PACE, Audi e-tron og Hyundai Kona er blant bilene som kommer på markedet i nær fremtid som vil være avhengig av lynladestasjoner for å kunne lade med full effekt. Disse bilene kan nemlig lades raskere enn det dagens hurtigladestasjoner muliggjør. Mens dagens hurtigladestasjoner tilbyr 50 kilowatt effekt, så vil de nye lynladestasjonene kunne tilby opp til 350 kilowatt. Også dagens elbiler som er begrenset til hurtiglading med 50 kilowatt vil kunne lade på de nye lynladestasjonene.

– Med åpningen av lynladestasjonen vil de som vurderer elbil som sin neste bil, få nok et godt kjøpsargument. Mange av NAFs medlemmer er avhengig av bilen, og skal de tørre å satse på ny teknologi må de vite at det er mulig å lade raskt og effektivt. En lynladekorridor mellom de store nordiske byene viser virkelig vei inn i fremtiden, mener kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Om det i fremtiden kommer biler som kan håndtere lading med 500 kilowatts effekt, så kan de nye ladestasjonene også oppgradere til å levere denne effekten.

Det er 7-Eleven bensinstasjonen ved Nygårdskrysset i Ås kommune som er det første stedet i Norge med lynladestasjoner for elbil.

Stedet er sentralt plassert rett ved både E6 og E18, en kort kjøretur sørover fra Oslo. Ladestedet er etablert av Norges største ladeoperatør, Fortum Charge & Drive, i samarbeid med 7-Eleven bensinstasjoner, og det blir del av en korridor fra Oslo til Stockholm og videre til Helsingfors. Korridoren vil i tillegg til ladestedet i Norge bestå av to ladested i Sverige og ett i Finland.

Ved åpningen er det to lynladestasjoner, to hurtigladestasjoner og to mellomraske ladestasjoner ved 7-Eleven bensinstasjoner, og senere i år vil Fortum i samarbeide med McDonald's også etablere to lynladestasjoner ved McDonald's-restauranten på Nygårdskrysset. Totalt vil det da være 11 ladestasjoner ved Nygårdskrysset, med mulighet for videre utvidelse.

Kommentarer