Èn maskin erstatter hel fabrikk - Elektronikknett
Nextfactory

Èn maskin erstatter hel fabrikk

Et europeisk prosjekt har utviklet en maskin som skal kunne produsere alt fra medisinske implantat til miniatyr sensorsystemer og solpanel med integrerte kontakter.

Den såkalte Nextfactory er en maskin som kan produsere tredimensjonale mønsterkort, montere komponenter og ikke minst kontroller ­sluttresultatet. Prosjektet er ledet av tyske Fraunhofer IPA, og blant deltagerne er det svenske forskningsinstituttet Rise Acreo og halvlederleverandøren Microsemi. Maskinen produseres av sveitsiske Unitechnologies.

Maskinen ligner ikke på noe av det som kan kjøpes i dag, skriver Elektroniktidningen. Det finnes riktignok maskiner som kan produsere tredimensjonale mønsterkort i små serier, som Dragonfly 2020 fra israelske Nano Dimension. Men for å montere komponentene må man flytte kortene til en egen monteringsmaskin. I tillegg trengs det en loddeovn og et testsystem. 

Det er fire moduler i maskinen, en for inkjettrykking av byggemateriale, støtte materialer og offermaterialer, en for herding med UV-lys eller varme, en inspeksjonsmodul der 3D-formen hos objektet under produksjon måles, og en for overflatemontering av komponenter, der også dispensering av lim foregår.

Modulløsningen skal gjøre det enklere å bytte og modifisere deler av prosessen, heter det.

Er man nysgjerrig på å teste maskinen, går det an å ta kontakt med Acreo, som har tilgang til den.

Les hele artikkelen i Elektroniktidningen her (ekstern link).