Designkonkurranse mot vannlekkasjer - Elektronikknett
Vann

Designkonkurranse mot vannlekkasjer

Elektronikkdistributøren RS Components har sammen med et forsikringsselskap tatt initiativ til en konkurranse om beste ioT-design som kan detektere vannlekkasjer.

Den såkalte LeakKiller Challenge kan friste med en førstepremie på 15.000 britiske pund for den beste designprototypen på en billig, åpen løsning for deteksjon og varsling av vannlekkasjer.

Vinnerbidraget vil bli realisert i et virkelig produkt som kan installeres hos kunder av forsikringsselskapet Legal & General.

Ifølge den britiske finansforeningen Association of British Insurers (ABI) er mer enn ett av fem krav etter bygningsskader relatert til vannlekkasjer, og britiske forsikringsselskaper alene betaler ut rundt 2,5 millioner GBP hver eneste dag. Og kostnadene er økende. 

Designbidragene må rette seg mot et eller flere av følgende kriterier: 

  1. Detektere flyt: detektere ”uvanlig aktivitet”, dvs. vann som strømmer over lengre perioder enn normalt
  2. Detektere og overvåke lekkasjer: detektere nærvær av vann der det ikke skal være ­– for eksempel under husholdningsmaskiner osv. 
  3. Slå av forsyning: automatisk/fjernstyrt stenging av vannforsyning for å unngå skade på huset (og kanskje slå av strømmen med det samme)

Årsakene til lekkasjer kan være mange og varierte, fra frostsprengte rør til feil på vaskemaskiner, vann som siver ut fra badekar eller dusj, og lekkasjer i ledninger og tanker. – Det fins noen lekkasjedetektorer på markedet, men disse kan være svært kostbare, både i innkjøp og installasjon, og er bare varselsystemer som ikke hindrer noen skade, kommenterer Mike Bray, ansvarlig for DesignSpark hos RS. 

– Gjennom LeakKiller Challenge ønsker vi at ingeniører, oppfinnere, studenter osv. omfavner filosofien bak åpen programvare og maskinvare, og skaper noe som er skikkelig rimelig og enkelt å installere.

Det oppfordres til, men er ikke noe krav, å bruke designverktøyene i den gratis DesignSpark-familien.

Frist for innsendte bidrag er 27. november 2017.  Detaljer og påmelding her