Pisker liv i DABen - Elektronikknett
Roy-Hangeland_Audiocom
Bruker du pisk-antennde og ACX DAB-antenneløsning, blir mottaksforholdene for DAB bedre enn med andre antenner, hevder Roy Hangeland fra Audiocom.

Pisker liv i DABen

I erkjennelsen av at det ikke nødvendigvis er DAB-dekningen som er dårlig, har bedriftene Switchon AS og Audiocom AS utviklet en DAB-splitter med forsterker som plasseres mellom bilens FM-pisk(antenne) og DAB-radioen.

Sammen med Audiocom AS fra Kristiansand har Switchon AS i Oslo utviklet en ny DAB-splitter med forsterker som skal monteres mellom den gamle FM-pisken på bilen, og den nye DAB-radioen/adapteret. Løsningen kan monteres i de fleste biler. Teknologien er spesielt tilpasset norske forhold.

– Mange hevder at det er dårlig dekning på DAB-nettet. Men det er ofte feil. Det er antennene som er for dårlige, sier Roy Hangeland, Audicom AS.

– De velkjente FM-piskantennen kommer til heder og verdighet igjen. På de aller fleste biler har den jo allerede en flott og effektiv plassering. Den bør utnyttes, sier han.

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (NKOM), som blant annet har ansvaret for markedskontroll av teleutstyr, støtter dette. I deres test av DAB antenner og mottakere for bil, heter det: «Piskantenner har generelt sett best ytelse, men de fleste glassantenner gir også god dekning».

ACX-DAB-splitter-og-pisk_w En norskutviklet løsning som skal være relativt enkel å montere, gir DAB-liv i eksisterende bilantenne.

ACX DAB-antenneløsning er nykommeren døpt. Med en slik får man alltid ha nær optimale mottaksforhold for DAB, FM og andre bølgebånd. Like godt som, eller bedre enn før. Som bonus slipper man en del av de praktiske og estetiske utfordringene som alternative DAB-løsninger har.

– Antenneløsning skal ikke koste så mye heller, sier Roy Hangeland. – Beregnet utsalgspris vil ligge i sjiktet 6-800 kroner. Er man litt hendig, kan man montere løsningen selv.

Rundt halvparten av DAB-antennene som selges er en slik som skal limes på et vindu. Det er flere ulemper ved det.

– Ofte er det eneste praktiske stedet å montere en slik antenne i frontruta. I dag er det vanlig å ha varmetråder, solfilter eller vamereflekterende elementer. Slikt legger en demper på mottaksforholdene, bokstavlig talt, sier han. – I tillegg må du kjøpe ny antenne og kanskje monteringssett dersom ruta av en eller annen grunn må byttes. Og da har vi ikke nevnt at slik montasje også reduserer sikten og kompliserer renhold.

ACX DAB-antenneløsning vil være på markedet fra midten av mai 2017, og selges gjennom faghandel og nettbutikker.

Kommentarer