Kan karbonbatteri være løsningen? - Elektronikknett
zapngo
Blant flere som jobber med alternativ batteriteknologi, har britiske Zap&Go snart klar et karbonbasert (nanomateriale) batteri som kan fullades på fem minutter. (foto: Zapgo.com)

Kan karbonbatteri være løsningen?

Det britiske oppstartfirmaet Zap&Go har patentert et alternativt batteri basert på karbon-ion som de håper vil bli en verdig konkurrent til litium-ion-batterier «om få år». De lover fullading på fem minutter, enten det er verktøy eller bil. (video)

Zap&Go vil starte produksjon av karbon-ion-batterier i løpet av 2018, i samarbeid med den kinesiske produsenten av Li-Ion-batterier, Li-Fun Technology Co Ltd. Første anvendelse vil bli en elektrisk skuter, der ladetiden vil bli fem minutter.

Men, teknologien er ennå ikke stabil nok til å klare ytelsen i litium-ion. – I dag er dette en teknologi under utvikling, så den er ikke like god. Men planen er at i løpet av noen få år, vil vi møte, eller til og med ha bedre ytelse enn Li-ion, sier adm. direktør Stephen Voller til Reuters.

Med stadig flere elektriske biler og flere land har satt mål om full overgang til elektriske kjøretøy, er det et økende krav til kortere ladetid. I dag klarer man seg med 30 minutter for en partiell lading, mens Zap&Go's teknologi skal, når den er ferdig, klare en full opplading på fem minutter.

Et annet selskap, israelske StoreDot, har nylig reist 60 millioner dollar i en finansieringsrunde ledet av Daimler AGs lastebildivisjon. De hevder at deres batteri, drevet av nanomaterialer og prorietære organiske komponenter, kan fullade et hvilket som helst kjøretøy på fem minutter.

Zap&Go arbeider også med en løsning for energilagring.

Videoen viser en demonstrasjon av hvor raskt en drill kan lades opp.

Kommentarer