Dynamisk bruk av UPS-strøm i nettet

Ny tjeneste for datasentre skal gjøre det mulig for bedrifter å delta i frekvensregulering på nettnivå ved bruk av backup-strøm fra UPSer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Tjenesten, kalt UPS-som-en reserve (UPSaaR), skal være den første av sitt slag for datasenternæringen, opplyser Eaton, som står bak løsningen.

Tjenesten vil gjøre det mulig for operatører ved datasenteret å reagere umiddelbart på strømkrav på nettnivå, for å holde frekvenser innenfor tillatte grenser og dermed unngå strømbrudd på nettet. Tjenesten er rettet mot store operatører ved datasenteret, for eksempel leverandører av fellesplassering eller skybaserte tjenester, og lanseres på tvers av europeiske markeder i 4. kvartal 2017.

Eaton har utviklet tjenesten i nært samarbeid med Fortum, en ledende energileverandør i Norden og Baltikum. Etter hvert som energimarkedet beveger seg fra drivstoffbasert til fornybar energi, har selve produksjonen et potensiale til å bli mer flyktig og strømforsyningen blir vanskeligere både å forutsi og balansere. Energileverandører undersøker FCR-markedet (Frequency Containment Reserve) for å opprettholde nettfrekvensen ved å balansere kraftproduksjon og forbruk.

Samtidig er respons fra etterspørselssiden, der organisasjoner stimuleres til å senke eller endre energiforbruket i rushtider, allerede i ferd med å endre energimarkedet. Ved å være blant verdens raskest voksende energiforbrukere kan datasentrene spille en viktig rolle i dette markedet.

Det er en økende interesse blant fagfolk ved datasentre for å vurdere å selge ekstra energi fra deres kraftsystemer tilbake til markedet. Ifølge Eatons undersøkelser blant fagfolk ved datasentre over hele Europa1 ville 55 prosent av respondentene vurdere denne tilnærmingen og demonstrerte dermed et latent ønske om å øke avkastningen på investering i teknologi og til å bidra til å balansere datasenterets skiftende energibehov.

– Dette snur tilbud og etterspørsel opp-ned. I stedet for bare å kreve kraft, kan datasentre støtte strømnettet og bli kompensert for det, sier Janne Paananen, teknologisjef for Power Quality, Eaton EMEA.

– I de siste fem årene har datasenterindustrien beveget seg vekk fra å fokusere utelukkende på energi og kostnadsbesparelser, og det handler nå mer om at investeringer skal betale seg selv. Fagfolk ved datasentre kan utvikle en strategi for generering av inntekter av eiendeler de allerede har, for eksempel UPS. Dette er gratis penger som ligger på gulvet og bare venter på å bli plukket opp, sier hun.

Omfattende testing mellom Eaton og Fortum har vist at uavbrutt strømforsyning (UPS) kan fungere som en del av et virtuelt kraftverk slik at datasentrene kan delta i FCR-markedet og markedet for etterspørsel. UPS, som bruker lagret strøm i tilfelle strømbrudd, kan brukes til å regulere kapasiteten i strømnettet ved å lade ut batteriet tilbake til nettet. 

Powered by Labrador CMS