Imec og Panasonic har utviklet litium-ion i fast form - Elektronikknett
Imec-Batteries
Ved å få elektrolytten i fast form oppnås en bedre ledningsevne og dermed får man mulighet til å produsere hurtigoppladbare høyenergibatterier. Dessuten blir batteriene mer fleksible når det gjelder formfaktor.

Imec og Panasonic har utviklet litium-ion i fast form

Det belgiske forskningsinstituttet imec og japanske Panasonic har sammen utviklet en nanokompositt elektrolytt for neste generasjon batterier. Det handler om litium-ion i fast form, ikke flytende som i dag.

I følge partnerne vil denne fastforms elektrolytten gi en mye større ledningsevne enn dagens flytende variant av litium-ion. Allerede nå har den en ledningsevne på flere mS/cm, men de mener at om få år vil de klare å oppnå en ledningsevne på 100 mS/cm. Det betyr at de vil egne seg for hurtiglading av høyenergibatterier som brukes i biler og annen elektronikk.

I følge imec har de utviklet en nanokompositt elektrolytt i fast form (solid nanocomposite electrolyte (SCE)) deponert fra en oppløsning. Den kjemiske prepareringen de bruker har gjort det mulig å støpe elektrolytten til elektroder i pulverform som går over i fast form samtidig som den holder seg mekanisk føyelig. Dette åpner for batterier i fleksible formfaktorer, heter det.

Imecs og Panasonics SCE er en mesoporøs silika-monolitt med spesifikk overflatekjemi og ioniske salter. Her har de oppnådd ledningsevner fra 3 til 10 mS/cm ved romtemperatur, noe de beskriver som eksepsjonelt høyt for solide elektrolytter med påført vått kjemisk belegg. De har demonstrert et oppladbart batteri med denne teknologien, der de bruker litiumtitanat (Li4Ti5O12) som negative elektrode og litium-jernfosfat (LiFePO4) som positiv elektrode.

Resultatet vil bli presentert på den 58. Battery Conference i Fukuoka, Japan, denne uken.

Kommentarer