Selvkjørende sjøfart i Østersjøen innen 2025 - Elektronikknett
OneSea
Selvstyrt fartøy av One Sea (Illustrasjon: Tieto)

Selvkjørende sjøfart i Østersjøen innen 2025

Ledende aktører innen marine- og IT-industrien skal samarbeide om å utvikle verdens første system for selvkjørende skip. Partnerne i økosystemet One Sea deler visjonen om å ha helt fjernstyrte fartøy i Østersjøen i løpet av tre år. Målet er å oppnå selvstyrt kommersiell sjøtrafikk innen 2025.

One Sea-økosystemet, stiftet i 2016, er etablert på en tanke om samskaping hvor globale ledere fra ulike bransjer arbeider for å nå et felles mål om selvstyrt trafikk. Grunnleggerne av One Sea er ABB, Cargotec (MacGregor og Kalmar), Ericsson, Meyer Turku, Rolls-Royce, Tieto og Wärtsilä. Foreningen for finske marineindustrier støtter arbeidet, og det finske finansieringsbyrået TEKES har investert i økosystemet. Lederen av One Sea er DIMECC. 

– One Sea-økosystemet er det naturlige neste steget i den digitale transformasjonen av marineindustrien. Flere nye initiativer innen selvstyrt sjøtrafikk har allerede startet. Virksomhetene som samarbeider i One Sea er ledende på sine respektive fagområder, og det faktum at vårt økosystem er industridrevet skiller det fra mange av de mer eller mindre akademiske initiativene, sier Harri Kulmala, direktør for DIMECC.

Tieto, som står bak pressemeldingen, vil delta aktivt i åpne økosystemer og innovasjonssamarbeid. Nå vil Tieto ha en aktiv rolle i IoT-økosystem for selvstyrt sjøtrafikk i Østersjøen 

– Tieto søker nye muligheter i framtidens datadrevne verden ved å inngå samarbeid med globale aktører innenfor økosystem for selvstyrt trafikk, sier Ari Järvelä, leder for datadreven virksomhet i Tieto. 

Arbeid for å skape produkter og utvikle programvare og løsninger for å muliggjøre selvstyrt trafikk er allerede i gang i selskapene som deltar. For å promotere selvstyrt trafikk rundt i verden har One Sea tatt på seg oppgaven med å presentere en plan for en framtid med selvstyrt sjøtrafikk. I tillegg jobber One Sea med planene knyttet til temaer som drift, teknikk, sikkerhet, lover og forskrifter, trafikkontroll og etikk.

Mer om One Sea:  https://www.oneseaecosystem.net/

Kommentarer