Helge Weman og CrayoNano har sikret finansiering for å gå videre med utvikling av UV LED basert på nanotråder på grafén. Foto: Kai T. Dragland (NTNU)

UV LED av nanotråder på grafén

Trondheimsselskapet CrayoNano utvikler en ny type UV lysdioder som de mener har stort potensiale. Nå har de fått penger til pilotanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

UV LED skal være svært energieffektive, og ha mange anvendelser, som innen solceller, bøyelige skjermer og for eksempel AR- og VR-applikasjoner.

CrayoNano, som har sitt utspring fra Institutt for elektroniske systemer ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), har utviklet en helt ny metode for å fremstille halvlederkomponenter, nærmere bestemt ved å gro nanotråder direkte på grafén, som vi tidligere har omtalt i Elektronikk.

Nå melder universitetsmagasinet Gemini at selskapet har sikret finansiering for å gå videre med teknologien.

–Vi er de første som bruker halvledere av nanotråder i stedet for tynnfilm. Dette er begynnelsen på en helt ny epoke, sier NTNU-professor og gründer av CrayoNano AS Helge Weman til Gemini.

CrayoNano har nå gjennomført en fulltegnet emisjon på 50 millioner kroner.

– Dette er en fantastisk dag for selskapet og for Trondheim som nå får realisert en produksjonslinje for UV LED som den eneste av sitt slag i Europa, sier Morten Frøseth, daglig leder i CrayoNano AS, til Gemini.

– Dette gjør at vi har tilstrekkelig kapitalbase til å investere i vår egen produksjonslinje og styrke teamet, og vil gjøre oss i stand til å utvikle og demonstrere UV LED-dioder med bedre effektivitet enn det som finnes på markedet i dag, sier Frøseth.

CrayoNano har nå bestilt et topp moderne produksjonssystem for LED fra verdens ledende leverandør av slikt utstyr. Gromaskinene – MOCVD utstyr-  er i bruk av LED-produsenter i Asia.

Målet er å bruke den samme teknologien til å gro nanotråder for UV LEDs direkte på stoffet grafén.

Les hele artikkelen i Gemini her.

Powered by Labrador CMS