Ta høyde for komponentmangel! - Elektronikknett
Utgående komponenter utgjør risiko for mange elektronikkdesign

Ta høyde for komponentmangel!

Det kan være vanskelig å få tak i de komponentene du trenger i tiden fremover, melder Noca. De har sett på status og samlet noen forholdsregler.

Elektronikkprodusenter over hele verden har nå utfordringer med å få tak i komponentene de trenger, ifølge kontraktsprodusenten Noca. De fikk tidlig varsel om utfordringene leverandørene opplevde, fylte opp lageret og har merket lite til den store mangelen på det globale markedet. Nå oppfordrer de likevel alle kunder til å være tidlig ute med ordre, for å kunne sikre leveranser.

– Mangelen på komponenter er en merkbar utfordring i bransjen vår. Jeg ser at ledetiden på enkelte populære komponenter har økt fra 6-8 uker til mellom 25-32 uker.  Heldigvis har vi gode rutiner i Noca – og finner ofte alternativer, sier innkjøpssjef Martin Roksvaag i Noca AS, som legger til at trenden med økende mangel har begynt å flate ut den siste måneden. Det er likevel lite som tyder på at utfordringene rundt komponenter gir seg med det første.

Utfordringene står i kø

Tilgangen til elektronikk-komponenter er på vei til å bli historisk lav, kjente børsnoterte selskaper taper store penger på lav komponenttilgang og selv Google sliter med å få tak i komponenter til å lage en av sine kjerneprodukter. I tillegg kommer det noen kaller «kobberkrisen for kretskortprodusenter»; myndighetene i Kina, verdens nest største kobberprodusent, har bestemt at 90% av landets kobber skal brukes til bilbatterier.

Prisen øker 

Det har ikke bare blitt vanskeligere å få fatt på nøyaktig de komponentene man ønsker seg, det har også blitt dyrere. Varehus og meglere som spesialiserer seg på masseinnkjøp av komponenter gjør nå gode penger på den økende etterspørselen i markedet, spesielt etter at en brann på en av fabrikkene til storprodusenten Diodes Incorporated forsinket leveransene deres med flere uker.

Stigende etterspørsel

De største elektronikkprodusentene, slik som Apple og Samsung har over tid kjøpt opp store partier av komponenter på grunn av mangelen, og kommer nok til å fortsette med det i en tid fremover. Etterspørselen stiger stadig, mens lite tyder på at produsentene klarer å levere volumet markedet trenger før i starten av 2018.

Hva kan du gjøre?

I tillegg til å være tidlig ute med å plassere bestillinger kan kunder skaffe seg forutsigbarhet gjennom en produktanalyse lik den Kongsberg Maritime gjør hos Noca på nye produkter. Produktanalysen skal gjøre produksjonen både mer lønnsom og forutsigbar.

Bedre føre var 

Det viktigste rådet er uansett å være så tidlig ute som mulig med bestillingen, slik at innkjøperne får best mulig tid til å finne og kjøpe fullverdige komponenter til best mulig pris. – God dialog er som alltid viktig – både fra vår og kundens side. I Noca er vi godt forberedt på situasjonen, har tatt de nødvendige forhåndsreglene tidlig og deler gjerne tips og råd med kundene våre, avslutter Roksvaag.