Prosessorkjerne for sikkerhetskritiske systemer - Elektronikknett
Robotikk

Prosessorkjerne for sikkerhetskritiske systemer

Imagination kommer nå med en CPU IP som kombinerer høy ytelse og funksjonell sikkerhet, rettet mot autonome systemer.

Den nye MIPS 16500-F fra Imagination Technologies er en skalerbar 64-bit multiprosesseringsløsning, som skal være validert for å møte krav til funksjonell sikkerhet (FuSa) i henhold til standarder som ISO 26262 og IEC 61508, og tiltenkt bruk i intelligente ”FortifAI” systemer.

MIPS 16500-F blokkdiagram MIPS 16500-F blokkdiagram.

Dette skal gjøre den egnet for å håndtere prosesseringsintensive oppgaver i nye sikkerhetskritiske systemer som autonome kjøretøy og fartøy, industriell IoT og robotikk.

Imagination mener denne IPen overgår det som finnes av andre FuSa CPu-IP, og kan utgjøre en kraftig og effektiv ryggrad i systembrikkedesign med mange kjerner, og er skalerbar til hele 64 heterogene clustere med flertrådede flerkjerne MIPS CPUer og andre akseleratorer i et system.

Dette er egenskaper som er egnet til å drive autonome systemer, og kundene skal kunne utnytte kunstig intelligens (AI), inkludert teknikker som CNN (Convolutional Neural Networks) og DNN (Deep Neural Networks) i sikkerhetskritiske løsninger. 

Imagination opplyser at de er i ferd med å implementere grunnleggende teknologier for funksjonell sikkerhet i store deler av MIPS-porteføljen, basert på eksisterende arbeid med IP-kjerner som MIPS P5600, som brukes i et sikkerhetskritisk design med redundans i et høyt pålitelig industrielt miljø. 

I dette ligger også en videreføring av Imaginations sikkerhetssamarbeid med Mobileye. Mobileyes EyeQ4 SoC for ADAS (førerstøttesystemer) benytter MIPS interAptiv og M5150 CPUer med programvarebasert selvkjernetest, og designet for ASIL B. Deres neste-generasjon EyeQ5 SoC for autonome kjøretøy er basert på I6500-F CPU og vil bli produsert i 7nm FinFET. EyeQ5 vil bli en åpen plattform der kunder kan implementere sine egne algoritmer – noe som er muliggjort gjennom arkitektmessige elementer i MIPS, inkludert maskinvarevirtualisering. Mobileye systembrikker (SoC) er allerede tilgjengelig i ADAS-systemer i dag.