”Gjenoppliver” industri i Silicon Valley - Elektronikknett
Thinfilm åpner fabrikken i Silicon Valley
Thinfilms Davor Sutija (t.v.) og borgermester Sam Liccardo åpnet Thinfilms nye produksjonsfasiliteter i San Jose.

”Gjenoppliver” industri i Silicon Valley

Det norske selskapet Thin Film Electronics (Thinfilm) har rustet opp og modernisert en halvlederfabrikk i Silicon Valley for å produsere intelligente etiketter. Til og med de ”innfødte” er imponert.

I går kveld, norsk tid ble den nye fabrikken i San Jose åpnet med brask og bram, borgermester og alt som hører med.

Thinfilm har nylig kommet ut med tall på hvordan deres NFC teknologi kan drive kunder til den informasjonen produsenten ønsker å vise. – De som har integrert SpeedTap på sine produkter, kan vise til 17,5 ganger høyere besøkstall på sine sider enn andre markedsalternativer, sier adm. direktør Davor Sutija.

Thinfilm har videreutviklet sin trykkbare elektronikk fra enkle minner til logikkretser, sensorer og batterier som muliggjør kommunikasjon mellom etiketter og mobiltelefoner.

Når fabrikken i Silicon Valley nå står ferdig til å rulle ut millioner av brikker (etter hvert milliarder), er Thinfilm klar til å mette et nytt marked med nye behov.

Borgermesteren i San Jose, Sam Liccardo, var tilstede da Thinfilm offisielt åpnet dørene til de nye lokalene med et state of the art renrom. – Vi har mange tech-selskaper i San Jose, men få som er like innovative som Thinfilm, sa Liccardo.

– Vi er glade for å ha dere her og bruk gjerne oss som forsøkskaniner til videre utvikling av produktene deres, sa borgermesteren med glimt i øyet. Thinfilms overtagelse av Qualcomm-lokalene har ført til hevede øyenbryn også hos lokale medier. San Francisco Chronicle sier blant annet at Thinfilm har bragt silisiumproduksjon tilbake til Silicon Valley, denne gangen i trykket form. Tim Bajarin, direktør i Creative Strategies sier at det ikke finnes en lignende fabrikk i Silicon Valley. 

– Det er et viktig grep vi tar nå – fra å trykke logikk på ark, til rullbaserte metoder som gjør det mulig å lage prosessorer kraftige nok til å kommunisere med mobiltelefoner, sier Sutija. Teknologien kommer fra et selskap som Thinfilm kjøpte opp for noen måneder siden (Kovio), og som baserer seg på å lage kretser på metallfolie rull-til-rull.  Det gir en vesentlig kapasitetsøkning. – Vi øker med dette batchstørrelsen 600 ganger, og går fra å produsere millioner, til milliarder av kretser, fremholder han. Dette endrer kostnadsbildet vesentlig. Kapasiteten blir enorm i forhold til tradisjonell halvlederindustri.

Til sammen hentet Thinfilm i fjor inn nærmere 900 millioner kroner i to omganger. – Det ER mulig å investere i fremtiden, sa Sutija til Elektronikk tidligere i år.