Fremtidens nettverk lærer og utvikler seg selv - Elektronikknett
cisco-dna
Ciscos nye nettverksløsning tar i bruk maskinvarelæring og intensjonsbasert administrasjon i stor skala, samtidig som selskapet tar et stort skritt i retning av tjenestesalg og en abonnementsbasert forretningsmodell. (Foto: Cisco)

Fremtidens nettverk lærer og utvikler seg selv

Cisco lanserer det de hevder er et av de største gjennombruddene innen Enterprise Networking. Det nye nettverk er designet for å være intuitivt, og kan gjenkjenne intensjoner, redusere trusler gjennom kryptering, og lære over tid.

I følge en kommentar fra selskapet er dette en av de viktigste lanseringene Cisco har gjort på nærmere ti år. For det første tar den i bruk maskinvarelæring og intensjonsbasert administrasjon i stor skala, noe som er nødvendig gitt den tilkoblede fremtiden vi går i møte. For det andre tar Cisco et stort skritt i retning av tjenestesalg og en abonnementsbasert forretningsmodell.

De intensjonsbaserte nettverksløsningene er et resultat av fokus på forskning og utvikling over mange år for å gjenoppfinne nettverksbygging i en tid hvor nettverksansvarlige forventes å administrere én million nettverk innen 2020.

Intelligent og sikker plattform
Løsningen vil skape nye muligheter for bedrifter og løse tidligere uløselige utfordringer. Nettverk til nå har aldri vært mer kritisk for bedrifters suksess og det ligger et stort press på optimale nettverksløsninger.

Sven Thaulow Sven Størmer Thaulow, Cisco Norge.

– Ved å utvikle et mer intuitivt nettverk skaper vi en intelligent plattform med sikkerhet for i dag og for fremtiden, som driver bedrifter fremover og skaper nye muligheter for mennesker og organisasjoner overalt, sier Cisco Norge CEO, Sven Størmer Thaulow.

I dag administrerer bedrifter nettverkene sine gjennom lite bærekraftige, tradisjonelle IT-prosesser. Den nye tilnærmingen skaper et intuitivt system, som konstant lærer, tilpasser seg, automatiserer og beskytter.

– Cisco Encrypted Traffic Analytics (ETA) løser en utfordring ved nettverkssikkerheten man tidligere trodde var uløselig. ETA bruker Cisco sin cyber-etterretning for å oppdage kjente angrepssignaturer selv i kryptert trafikk, noe som sørger for sikkerhet, mens personvernet opprettholdes, sier Thaulow.

Revolusjonerer måten å bygge nettverk på
Med denne nye tilnærmingen forandres den grunnleggende måten å bygge nettverk på, med nyutviklet maskinvare og avansert programvare. Dette skiftet fra maskinvare- til programvaredrevet nettverksbygging, vil gjøre det mulig for kunder å oppleve et kvantesprang når det gjelder fleksibilitet, produktivitet og ytelse.

 • Intensjon: Intensjonsbasert nettverksbygging lar IT-arbeidere gå fra langtekkelige tradisjonelle prosesser til å automatisere intensjon, som gjør det mulig å administrere millioner av enheter på minutter – en helt nødvendig utvikling for å hjelpe organisasjoner å navigere i dagens stadig voksende teknologiske landskap.
 • Kontekst: Tolkning av data innenfor kontekst gjør det mulig for nettverket å gi ny innsikt. Det er ikke bare dataene som er viktige, men konteksten som omgir dem – hvem, hva, hvor, når og hvordan. Det intuitive nettverket tolker alt dette, noe som resulterer i bedre sikkerhet, mer tilpassede opplevelser og raskere drift.
 • Intuisjon: Det nye nettverket tilbyr maskinlæring i stor skala. Cisco bruker den store mengden data som strømmer gjennom nettverket deres verden rundt, med innebygd maskinlæring - og frigjør disse dataene for å tilby forutsigbar innsikt.

Teknologien som driver det intuitive nettverket
Cisco Digital Network Architecture (DNA) gir kunder et utvalg av nyskapende maskinvare og programvare for å gjenopplive den nye nettverksepoken. Cisco introduserer en rekke DNA-teknologier og -tjenester, utviklet for å jobbe sammen som ett enkelt system, slik det er beskrevet av selskapet:

 • DNA Center. Et intuitivt, sentralisert administrasjonssenter, som utstyrer IT-team med en intensjonsbasert tilnærming til design, klargjøring, retningslinjer og forsikring. Med fullt innsyn og kontekst over hele nettverket, gjør DNA Center det mulig å sentralisere administrasjonen av alle nettverksfunksjoner.
 • Programvaredefinert tilgang (SD-Access). SD-Access bruker automatisk håndheving av retningslinjer og nettverkssegmentering av et komplekst nettverk for å gjøre nettverkstilgang langt enklere for brukere, enheter og ting. SD-Access automatiserer daglige oppgaver, som konfigurasjon, klargjøring og problemløsning. Dette kutter ned på tiden det tar å tilpasse det nye nettverket, og håndteringen av problemer fra uker og måneder til timer, i tillegg til drastisk å redusere skadevirkningen av sikkerhetsbrudd. Innledende analyser fra prøveprosjekter og interne tester viser 67 prosent reduksjon i nettverksklargjøringstid, 80 prosent forbedret problemhåndtering, 48 prosent redusert virkning av sikkerhetsbrudd og 61 prosent lavere operasjonskostnader.
 • Network Data Platform and Assurance. Denne kraftige nye analyseplattformen kategoriserer og korrelerer de enorme mengdene data som strømmer gjennom nettverket på en effektiv måte. Den bruker så maskinlæring til å omdanne dataene til prediktive analyser, virksomhetsetterretning og innsikt, som leveres gjennom DNA Center Assurance-tjenesten.
 • Encrypted Traffic Analytics. I dag er nesten halvparten av cyber-angrep gjemt i kryptert trafikk og andelen fortsetter å øke. Nettverket kan identifisere «fingeravtrykkene» til kjente trusler selv i kryptert trafikk ved å bruke Ciscos Talos cyber-etterretning og maskinlæring til å analysere metadata over trafikkmønstre. Dette uten å dekryptere dataene, og dermed påvirke personvernet. Det er kun Cisco som gjør det mulig for IT å oppdage trusler med opp til 99 prosent nøyaktighet, med mindre enn 0,01 prosent falske positive funn. Som et resultat av dette tilbyr det nye nettverket sikkerhet samtidig som det opprettholder personvernet.
 • Catalyst 9000 Switching Portfolio. Cisco introduserer en ny familie med switcher som er bygget for den nye realiteten i den digitale tidsalder, med fokus på kravene tilknyttet mobilitet, skytjenester, tingenes internett og sikkerhet. Ciscos Catalyst 9000 leverer uovertruffen sikkerhet, programmerbarhet og ytelse, gjennom nyskapning innen maskinvare (ASIC) og programvare (IOS XE).
 • Programvare-abonnement. Cisco gjør nå programvare-abonnement til en viktig del av sin flaggskipsportefølje av svitsjer. Ved kjøp av den nye Catalyst 9000-familien med svitsjer vil kunder få tilgang til DNA-programvarens funksjoner gjennom et abonnement, enten i form av ferdige Cisco ONE-pakker eller valg av enkeltkomponenter. Cisco ONE-programvare er tilgjengelig i hele porteføljen av forretningsnettverk og gir bedrifter tilgang til pågående innovasjon, forutsigbare budsjetter og en mer fleksibel måte å konsumere teknologi på.
 • DNA-tjenester. For å hjelpe kunder å omfavne intuitiv nettverksbygging på en rask og trygg måte, har Cisco skapt en ny tjenesteportefølje som utnytter vår erfaring, beste praksis og nyskapende verktøy. Cisco har en omfattende livssyklus gjennom rådgivning, gjennomføring, optimalisering og tekniske tjenester. Disse hjelper kunder som vil gjøre om på hele nettverket sitt, så vel som de som vil integrere nye sikkerhets- og automasjonstiltak i et eksisterende nettverk. Cisco sine samarbeidspartnere kan også videreselge disse tjenestene og bygge nettverkspraksiser som inkorporerer programvare, sikkerhet, automasjon og analyser for kundene sine.
 • Developer Center. Cisco lanserer et nytt DevNet DNA Developer Center, med ressurser til å hjelpe utviklere og IT-arbeidere med å skape nettverksdrevne applikasjoner, og å integrere dem i IT-systemene sine. Dette inkluderer nye opplæringsspor, sandkasser (sikre og isolerte utviklingsmiljø) og utviklerstøtte for å bruke programmeringsgrensesnitt og å bygge ferdigheter.

Mer informasjon her (ekstern lenke).

Kommentarer