Telenors teknologidirektør Magnus Zetterberg (t.v.) og dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Samarbeider med Huawei om 5G

Telenor går sammen med Huawei for å bli først med femte generasjons mobilnett (5G) i Norge. 5G-testingen starter allerede i år. Avtalen mellom Huawei og Telenor ble signert under Mobile World Congress i Barcelona. Telenor lover å bli første med 5G i Norge.

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– Huawei har en betydelig posisjon, teknologiforståelse og innsikt i 5G som vi ser fram til å dra nytte av i årene som kommer. Telenor og Huawei samarbeider allerede innenfor standardisering av 5G, og Telenor lover å bli først med 5G i Norge, sier Magnus Zetterberg, teknologidirektør i Telenor Norge.

5G vil gi kundene helt nye brukeropplevelser som de aldri har sett maken til. I tillegg til å være plattform for mobilnettet, vil 5G også kunne brukes til intelligent trafikkstyring og koble alt fra bilen din til smarte gatelys til internett.

– 5G vil bli svært viktig på flere samfunnsområder. Dette kan være helsevesenet som trenger mange flere nettverkstilkoblede hjelpemidler for å kunne tilby tjenester der de trengs i et lokalmiljø. Et annet eksempel er automatiserte fabrikklokaler med roboter og mennesker i produksjonslokalene, sier Zetterberg.

– Kapasiteten i 5G er enorm og kan sammenlignes med en åttefelts motorvei med fartsgrense på 1000 km/t. Enheter innenfor dekning skal oppnå hastigheter på mellom 1 og 10 Gbps, forklarer Zetterberg.

Til sammenligning opplevde Telenor-kunder i snitt en hastighet på 52,91 Mbit/s i 4. kvartal 2016.

Telenor skal starte med å teste ut 5G i løpet av 2017. Nettet vil lanseres kommersielt rundt 2020.

– Gjennom en rekke piloter og felttester skal 5G-teknologien for alvor prøves ut i 2017. Ambisjonen er å komme betydelig nærmere en lansering slik at vi med 5G tar nordmenn inn i telekomfremtiden , sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Powered by Labrador CMS