På det jevne for Telenor

Telenor la i dag frem tall som viser nedgang i omsetningen i fjerde kvartal 2016 på én prosent, samtidig som organisk inntektsvekst var en prosent i pluss.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Driftsresultatet endte på 10,8 milliarder kroner for kvartalet. Det er omtrent som året før, men svakere enn finansmarkedet ventet.

Selskapet måtte ta et regnskapsmessig tap på 1 milliard kroner i programvareselskapet Tapad, som Telenor kjøpte for 2,7 milliarder i fjor.

– I 2016 fortsatte Telenor å øke omsetningen og vi leverte en rekordhøy EBITDA (driftsresultat før avskrivninger, red anm.), sier konsernsjef Sigve Brekke. – Vi gjorde store fremskritt innen nettverksutrulling i løpet av året for å støtte våre kunders økte databruk, understreker han.

Basert på resultatene for 2016, foreslås et utbytte på 7,80 kroner per aksje, en økning på fire prosent sammenliknet med året før.

I fjerde kvartal var den organiske omsetningsveksten én prosent, mens EBITDA økte to prosent på organisk basis. Omsetningsveksten ble primært drevet av den raske veksten i databruk i Pakistan, Bangladesh og Myanmar. Vi så også positive effekter fra den pågående fiberutrullingen i Norge og Sverige. Den intense konkurransen i Thailand, Malaysia og Danmark fortsatte igjennom kvartalet. Kostnadseffektivitet er viktig for verdiskapning, og jeg er fornøyd med at våre effektiviseringstiltak begynner å gi resultater.

SAMMENDRAG AV FJERDE KVARTAL 2016

  • Totale driftsinntekter gikk ned med 1 % til 33,1 milliarder kroner, samtidig som organisk inntektsvekst var 1 %. Organisk vekst i abonnements- og trafikkinntekter fra mobilvirksomheten var 1 %.
  • EBITDA før andre inntekter holdt seg stabil på 10,8 milliarder kroner, tilsvarende en følgende EBITDA-margin på 33 %, som er en liten økning fra i fjor.
  • EBITDA før andre inntekter ble negativt påvirket av en avsetning på 0,3 milliarder kroner relatert til en beslutning av svenske skattemyndigheter rundt merverdiavgiftberegninger for 2013 og 2014. Justert for denne effekten var den organiske EBITDA-veksten på 5 %.
  • Driftsmessige investeringer, eksklusive lisenser og spektrum, var 6,9 milliarder kroner, tilsvarende 21 % av driftsinntektene.
  • Som følge av lavere forventninger til vekst i det amerikanske markedet for digital annonsering, har Telenor bokført en regnskapsmessig nedskrivning på 1,0 milliard kroner i Tapad, som er inkludert i resultatet for Øvrige virksomheter.
  • Rapportert resultat per aksje for 2016 var 1,89 kroner. Justert for effekter relatert til VimpelCom, nedskrivninger, andre kostnader og valutatap på tilbakebetaling av interne lån, var resultat per aksje 9,53 kroner.
  • Basert på de finansielle resultatene for 2016 har Telenors styre forslått et utbytte på 7,80 kroner per aksje for 2016, som blir utbetalt i to transjer. Forslaget er på linje med Telenors ambisjon om å levere årlig vekst i utbytte. 
  • I 2017 venter Telenor en organisk inntektsvekst på 1-2 % og en EBITDA-margin på rundt 36 %. Driftsmessige investeringer, ekskludert lisensavgifter, som andel av driftsinntekter ventes å være 15-16 %.
Powered by Labrador CMS