YuMi-familien får nytt medlem - Elektronikknett
abb_yumi_enarm
Den enarmede roboten skal ha samme fleksibilitet som den større YuMi med to armer. Nyttelasten er en halv kilo og størrelsen gjør at den er enda enklere å integrere i en produksjonslinje.

YuMi-familien får nytt medlem

ABBs YuMi, som var verdens første virkelige, toarmede samhandlingsrobot har fått en enarmet bror med et vesentlig mindre fotavtrykk.

ABB viser sin nyeste samhandlingsrobot, nå i en enarmet utgave, på International Robotics Exhibition (iREX) i Tokyo. Som navnet antyder, er samhandlingsroboter designet for å arbeide sammen med mennesker i produksjonen for å øke produktiviteten og støtte overgangen til masseprodusert skreddersøm. Den nye, enarmede roboten lanseres offisielt i 2018.

Som YuMi, en sammenstillingsrobot for mindre komponenter som så dagens lys i 2015, får den nye roboten en nyttelast på 500 gram. Takket være størrelsen kan den enkelt integreres i eksisterende produksjonslinjer. Den nye roboten kan programmeres ved å lede den gjennom bevegelsene den skal utføre. Det eliminerer behovet for spesialopplæring av operatørene, heter det fra ABB.

– YuMis suksess har overgått våre forventninger. Den ble opprinnelig designet for sammenstilling av mindre deler, men har vist seg å være eksepsjonelt allsidig. Den kan løse Rubiks kube, lage sushi, pakke inn gaver og dirigere et orkester. Basert på YuMis enorme suksess forventer vi at vår nye, enarmede robot skal bli like godt mottatt, spesielt siden den har blitt utviklet på forespørsel fra kundene, sier Sami Atiya, leder for ABBs divisjon Robotics and Motion.

– Vi fortsetter å bygge opp vår portefølje med samhandlingsroboter, forteller Per Vegard Nerseth, leder for ABBs robotvirksomhet. – Den nyeste roboten er et lenge imøtesett tillegg til morgendagens fabrikker, som gjør at våre kunder kan vokse og lykkes med masseprodusert skreddersøm. Å kombinere roboten med våre ABB Ability digitale løsninger vil gjøre det mulig for våre kunder å løfte effektivitet og pålitelighet til neste nivå.

Kommentarer