Væskekjølt kontakt tåler hurtiglading opp til 500A - Elektronikknett
Phoenix-ladekontakt

Væskekjølt kontakt tåler hurtiglading opp til 500A

High Power Charging (HPC) er en ladeteknologi Phoenix Contact har utviklet som lader batteriet for en rekkevidde på 10 mil på kun tre til fem minutter. Utgangspunktet er en høyytelsesladeplugg med intelligent kjøling som muliggjør ladestrøm opptil 500 A og en ladeeffekt på 500 kW.

Ved hurtiglading har så langt kun ladestrøm opptil 200 A vært teknisk mulig. For enda raskere lading kreves betraktelig sterkere strøm. Med vanlig ladeteknikk ville dette ha ført til farlig overoppheting eller også større og uhåndterlige kabeldiametre.

HPC-teknologien fra Phoenix Contact er basert på en aktiv kjøling som muliggjør ladestrøm opptil 500 A, uten at det går ut over sikkerhet og håndterbarhet, melder produsenten. Som kjølevæske benyttes en miljø- og vedlikeholdsvennlig vann-/glykolblanding. Den kjøler både ladeledningen og DC-effektkontaktene i kjøretøyets ladeplugg. På grunn av kontaktbærerens varmeledende egenskaper fungerer den også som kjøleelement. Integrerte temperatursensorer måler varmeutviklingen i sanntid. En kontroller evaluerer disse dataene, og regulerer kjøleytelsen etter behov. Dermed forhindres overoppheting samtidig som kjølingens energieffektivitet forbedres.

HPC-kjøretøyladepluggen, som er klar for levering fra midten av 2018, har sitt utgangspunkt i Combined Charging System for Europa og Nord-Amerika og er dermed komplett CCS-kompatibel. Utover dette skal den være vedlikeholdsvennlig, ettersom rammene til plugghodet og DC-effektkontaktene ved skader helt enkelt kan skiftes ut, uten at kjølevæske må tappes. De integrerte temperatur- og lekkasjesensorene sørger for sikkerheten. Også den fleksible og lett håndterlige HPC-ladekabelen advarer brukeren eller operatøren tidsnok mot sikkerhetsrisiko via en indikator som er integrert i kabelmantelen.

Kommentarer