Vil gjøre Industrie 4.0 til global standard - Elektronikknett
Fraunhofer_industrie40

Vil gjøre Industrie 4.0 til global standard

Det tyske forskningsinstituttet Fraunhofer har fått i oppdrag og penger, av den tyske staten, til å gjøre Industrie 4.0 til en global standard.

Situasjonen er at i dag er det bedrifter, institutter og nasjoner som driver med lignende prosjekter. Risikoen er at vi får et fragmentert marked der maskiner og produkter fra forskjellige produsenter ikke snakker sammen.

Utveksling og eierskap av data er en av hovedmotivasjonene til initiativet. I to år har tolv Fraunhofer-institutter arbeidet med en løsning de kaller Industrial Data Space. Første fase er nettopp ferdig, der en referanse arkitekturmodell for sikre data er definert. Dessuten er første brukersak installert.

Nå har forskningsprosjektet fått fem millioner euro fra det føderale, tyske departementet for forskning og utdanning, og er klar for neste fase.

Neste prosjekt blir å posisjonenere Industrial Data Space i relasjon til andre arkitekturer, som blant annet utvikles av Industrial Internet Consortium i USA og japanske Value Chain Initiative. Her ligger også utfordringen, å overbevise USA og Japan om at Industrie 4.0 er veien å gå.

Basert på Fraunhofers intitiativ ble det i 2016 etablert en organisasjon med navnet Industrial Data Space Association. Organisasjonen skal representere brukerinteresser og standardisere resultatene fra forskningsprosjektet. Her har de medlemmer som tyske Bosch, Deutsche Telekom, Siemens og Volkswagen, i tillegg til Huawei Corporation i Kina og Applied Scientific Research TNO, Nederland.

Kommentarer