WiSub signerer internasjonal samarbeidsavtale om trådløse undervannsforbindelser.

Trådløs AUV-dokking

Bergensfirmaet WiSub deltar i et internasjonalt industriprosjekt for å standardisere kontaktfri forbindelser for residente AUV-systemer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Et universelt grensesnitt for å kunne muliggjøre dokking av autonome undervannsfarkoster (AUV) med undervannsstrukturer er nå under utvikling, gjennom et  internasjonalt samarbeid mellom bedrifter og universiteter i Brasil, Norge, Polen, Sverige og Storbritannia.

I konsortiet, som ledes av WiSub, finner vi en rekke profiler fra industry og akademi; Universitetet i Bergen, DOF Subsea, easySubsea, Federal University of Rio de Janeiro, Kongsberg Maritime, Saab Dynamics, Sonardyne, Statoil, Swire Seabed og Warsaw University of Technology.

Det er Statoil Norge som har tatt initiativet til prosjektet, som er tenkt å muliggjøre langvarig, fjernstyrt operasjon av undervannsfarkoster, gjennom batterilading og høyhastighets dataoverføring via en dokkingstasjon på sjøbunnen. 

Prosjektet kan også åpne for lading av distribuerte sensornettverk fra AUV systemer, gjennom utvikling av toveis kraftoverføring.

Arbeidet er støttet av Forskningsrådet og det tilsvarende organ i Brasil, Finep.

Norske WiSub og brasilianske easySubsea har utviklet ekspertise på henholdsvis kontaktfri kraft- og dataoverføring og trådløs kommunikasjon under vann, og leder arbeidet på hvert sitt kontinent.

– Dette er et ambisiøst prosjekt som tar sikte på å oppnå en systemuavhengig standard innen AUV-forbindelser, og dermed bringe industrien ett steg nærmere fullstendig automatisering under vann, kommenterer prosjektleder Nigel Money.

Elektronikk omtalte WiSub første gang i september 2014.

Powered by Labrador CMS