Mikrokontrollerfamilier med flere kommunikasjonsgrensesnitt - Elektronikknett
SAM_D5x_E5x

Mikrokontrollerfamilier med flere kommunikasjonsgrensesnitt

Microchip lanserer i dag mikrokontroller-familiene SAM D5x og SAM E5x. Disse nye 32-bit MCU-familiene har en rekke kommunikasjonsgrensesnitt, i tillegg til maskinvarebasert sikkerhet for et stort spekter av anvendelser.

Mikrokontrollerne SAM D5/E5 kombinerer en ARM Cortex-M4 prosessor med en flyttallsenhet (Floating Point Unit – FPU). Det betyr at hovedprosessoren avlastes og bidrar til økt systemeffektivitet og muliggjør prosesseringsintensive oppgaver på en laveffekt plattform, sier leverandøren.

Klokkefrekvensen er på opp til 120 MHz, og begge enheter kan ha opp til 1 MB to-panel Flash med feilrettingskode (Error Correction Code – ECC). Dette gjør det blant annet mulig å gjøre sanntids oppdateringer uten å avbryte drift av systemet. I tillegg er disse familiene tilgjengelige med opp til 256 KB SRAM med ECC

Når det gjelder kommunikasjonsgrensesnitt har begge et Quad Serial Peripheral Interface (QSPI) med en såkalt Execute in Place (XIP)-funksjon. Det innebærer at systemet kan anvende små og rimelige serielle Flash-minner for eksterne minnebehov. SAM D5/E5 har også en Secure Digital Host Controller (SDHC) for datalogging, en Peripheral Touch Controller (PTC) for kapasitive berøringsfunksjoner. De skal også ha klassens laveste strømtrekk i aktiv tilstand (65 uA/MHz), rettet mot applikasjoner som krever høy effektivitet.

I tillegg har SAM E5 familien to CAN-FD porter og en 10/100Mbps Ethernet Media Access Controller (MAC) med støtte for IEEE 1588, egnet for industriell automatisering, tilkoplede hjem og andre Internet of Things (IoT) applikasjoner. 

Begge familier inneholder dessuten omfattende kryptografisk maskinvare og programvarestøtte, noe som gjør at man kan integrere sikkerhetsfunksjoner helt fra starten av i et design. Sikkerheten omfatter en Public Key Cryptographic Controller (PUKCC) som støtter Elliptic Curve Cryptography (ECC)- og RSA-metoder, så vel som en Advanced Encryption Standard (AES) cipher samt Secure Hash Algorithms (SHA).

Utviklere kan få støtte av evalueringssettet SAM E54 Xplained Pro. Denne inneholder en integrert debugger, så vel som ekstra periferikretser. Samtlige SAM D5x/E5x MCUer støttes dessuten av det integrerte utviklingsmiljøet (IDE) Atmel Studio 7 så vel som Atmel START, et gratis onlineverktøy for å konfigurere periferikretser og programvare for å akselerere utviklingen. 

Komponentene SAM D5x og SAM E5x er tilgjengelig umiddelbart med forskjellige pinneantall og pakkevarianter i volumkvanta.

Kommentarer