”Watson-universitet” i Norge

IBM og Høgskolen i Oslo og Akershus har inngått en samarbeidsavtale om kunstig intelligens.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Onsdag signerte det amerikanske teknologiselskapet IBM og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) en samarbeidsavtale om IBM Bluemix. Det gjorde HiOA til Norges første Watson-university, skriver høgskolens avis Khrono.

Ifølge adm. direktør i IBM Norge, Arne Norheim, er IKT-næringen i desperat behov for kompetanse. – Veksten i næringen er bremset av mangelen på kompetent arbeidskraft, mener han.

– Vi står nå foran den fjerde industrielle revolusjonen, den digitale revolusjonen, sier Norheim. Han mener realiteten er at vi ser en samling av teknologiskifter som i fellesskap har skapt revolusjonen, men det vi også ser er at dette egentlig bare er fundamentet for den såkalte ”kognitive revolusjonen”, der den pågående digitaliseringen bare skaper et fundament for nye løsninger.

– Men dersom vi skal kunne bruke denne teknologien så trenger vi kompetanse. Vi kan lene oss tilbake og kjøpe tjenester fra USA, men da vil nok Oljefondet gå tomt ganske fort. 

– Dersom man ser på yrkene HiOA utdanner til så kommer de til å bli snudd opp ned av teknologi de neste årene. Vi utdanner 20.000 studenter og vi vet ikke hvor viktig dette kommer til å bli, sier prorektor for forskning og utvikling, Morten Irgens.

Watson er en kunstig intelligens, eller en kognitiv intelligens, som kan oppfatte og ”tenke”.

– Watson vil se på sannsynlige løsninger, heller enn løsninger den er programmert til. Man kan snakke med systemet uten at det trenger tabeller og koder. Og Watson kan lese journaler på egenhånd, forteller salgsdirektør i IBM, Lars Hovind, og eksemplifiserer:

– Dersom man trener systemet til å diagnostisere, slik at det kan hjelpe leger i arbeidet, vil den da kunne kommer fram til at det er 92 prosent sannsynlighet for at det er brystkreft, på grunn av det og det.

Han forteller at IBM er på HiOA fordi man nå kan benytte elementer av denne teknologien i nye løsninger, og at man har en særegen mulighet i Norge på grunn av stor grad av digitalisering.

– En lege vil aldri kunne være helt oppdatert på all ny forskning - da kan dette systemet lese forskningen som kom i går, og være beslutningsstøtte for legen i dag, sier Hovind.

– Vi opplever at HiOA er mye mer fremoverlent enn de andre læringsinstitusjonene i Norge, sier Norheim: – Her skjer det noe, og her blir ting gjort. Man har et mer avslappet forhold til samarbeid med private institusjoner, noe som er mer vanlig i andre land. Og HiOA er den største IT-utdanneren i regionen.

Les hele artikkelen på Khrono her.

Powered by Labrador CMS