Torunn har fått støtte fra Forskningsrådet for å matche reisende med deres drømmedestinasjon. Her er hun selv på tur i Rondane Nasjonalpark. Foto: Vigdis Rosenkilde

Ny sjanse for studentgründere

Masterstudenter som vil starte egen bedrift får en ny sjanse til å få millionstøtte fra Norges forskningsråd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

I vår ga Forskningsrådet for første gang støtte til studentgründere, da 15 prosjekter fikk en million kroner hver. 3. oktober er det ny søknadsfrist, med 17 millioner til i potten. Målet er flere gründere og nye suksessbedrifter basert på ideer fra studenter.

– Fremtidens arbeidsplasser vil bli skapt av mennesker som tør å ta en sjanse, og som satser på egne evner og ideer. Vi ønsker at flere studenter bruker kunnskapen de har fått gjennom utdanningen til å bli gründere, sier næringsminister Monica Mæland.

StudENT-ordningen kan gi gründere i slutten av masterstudiene, eller med nylig avlagt mastergrad, inntil en million kroner i løpet av et år. Pengene skal brukes til å jobbe fulltid med å realisere en idé etter avlagt mastergradseksamen, og kan brukes til både lønn og utviklingskostnader.

Pengene kommer fra en ekstrabevilgning fra Nærings- og fiskeridepartementet til FORNY2020, Forskningsrådets program for å bringe resultater fra offentlig finansierte forskningsinstitusjoner fram til markedet.

– Gjennom denne ordningen får universitetene og høgskolene mulighet til å løfte frem de mest lovende student-ideene og bidra til at disse kan settes ut i livet, sier Mæland. 

Universitet eller høyskolen bidrar med en mentor inn i prosjektet, samtidig som de stiller spisskompetanse til rådighet der prosjektene har behov for dette. I prosjektene som fikk støtte fra første runde bidrar institusjonene med alt fra tilgang til laboratorier, bistand til gjennomføring av tester og rådgivning knyttet til materialegenskaper. I et av prosjektene er universitetet også en viktig pilotkunde!

– Dette mener vi er en styrke for studentene, og samtidig gir det studiestedene et unikt innblikk i oppstartsfasen til en ny bedrift. Et av målene med ordningen er å få flere av de gode ideene fra høyskoler og universiteter ut i markedet, sier Arvid Hallén.

Tilbakemeldinger fra de 15 studentprosjektene som fikk støtte før sommeren viser at støtten gjør at de kan satse fulltid på prosjektene sine, og kommer videre med arbeidet sitt raskere

– Det har gjort at jeg har turt å ta satse 100 prosent på en ide som jeg er overbevist om at vil skape verdi både til kvalitetstilbydere i norsk reiseliv og individuelle reisende som søker unike opplevelser. I tillegg til den finansielle tildelingen, gir den tette oppfølgingen fra Forskningsrådets rådgivere, og den opprettholdte kontakten med nøkkelpersoner på Norges Handelshøyskole, enorm merverdi i den strategiske forretningsutviklingen, sier Torunn Tronsvang som fikk støtte til å utvikle et digitalt verktøy for å koble turister med deres drømmereise i Norge.

Utlysningstekst og mer informasjon her (ekstern lenke)

Powered by Labrador CMS