IoT-revolusjonen - Elektronikknett
Mye bilelektronikk og IoT på electronica 2016

IoT-revolusjonen

Etter at årets Electronica-messe har lukket dørene, konkluderer mange med at IoT i høyeste grad er en revolusjon som er i full gang, enten vi snakker om bil, industri eller forbrukerelektronikk.

Det er da også helt i tråd med mottoet for Electronica 2016: ”Connected Worlds—Safe and Secure”.  I perioden 8.-11. november presenterte 2.913 selskaper fra mer enn 50 land sine løsninger – med over 73.000 besøkende kan Messe München notere seg at det europeiske elektronikkbransjen er høyst levende og dynamisk. 

– Det vi har sett her er revolusjonerende, sier messesjefen Falk Senger.

– Smarte teknologier og applikasjoner gjør det essensielt at nye sikkerhetsløsninger kan holde tritt med denne utviklingen, kommenterer Kurt Sievers fra NXP, som er med i den tekniske komitéen for electronica 2016. – Sikkerhet gjennom design er en viktig ledetråd for industrien, mener han.

– Dette vil spille en nøkkelrolle i fremtiden, forklarer Christoph Stoppok, som er adm. Direktør for ”Electronic Components and Systems Division” og ”PCB and Electronic Systems Division” i bransjeorganisasjonen ZVEI (German Electrical and Electronic Manufacturers' Association). – Den eneste måten å oppnå tillit hos kundene og lykkes med å selge smarte enheter, er å gjøre høyteknologiske produkter og komponenter sikre, understreker han. Electronicas egen Trend Index avslørte da også i forrige uke at kundene verden rundt mener at sikkerhet i tilkoplede enheter er essensielt.

Flest besøkende kom naturlig nok fra Tyskland, deretter Italia, Østerrike, Storbritannia og Nord-Irland, Frankrike, Sveits, USA, Israel, Russland, Polen og Slovakia, i den rekkefølgen. Arrangøren registrerte en betydelig økning i besøkende fra  Frankrike, Kina, Slovenia, Tyrkia og Israel.

En trend både vi og arrangøren la merke til, er at utstillerne i økende grad presenterer komponenter i en sammenheng, med applikasjonseksempler og partnere/kundeapplikasjoner på standen. 

Bilelektronikk var selvsagt i fokus, og sjelden har det vel stått så mange biler inne på en elektronikkmesse.  – I dag står mikroelektronikk og programvare for 80% av innovasjonene i bilindustrien, sier Falk Senger. Alt fra nye førerassistansesystemer til sensorer og LED-lys.  Så mye som en tredel av utstillerne hadde med seg noe for bilfabrikkene. 

I tråd med mottoet “Connected Worlds—Safe and Sound”, ble nøkkeltall fra halvlederindustrien, OEMs og den vitenskapelige sektoren brukt til å varme opp rundebordskonferansen den første dagen på messen. Årets diskusjon viste igjen at sikkerhet er viktig, men også komplekst. Imidlertid kan god sikkerhet bare oppnås i tett samarbeid med IT-industrien, ble man enige om. Tingenes Internett og cybersikkerhet var også tema under Embedded Platforms Conference, der man også så en økning i deltakelse med totalt 218 tilhørere.