Dropper utredning – kjører på for autonome kjøretøy

Stortingets transportkomité mener Regjeringen er på god vei når det gjelder satsing på autonome kjøretøy, og vil derfor droppe en offentlig utredning, som de mener bare vil forsinke fremdriften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Transportkomiteen avga i forrige uke sin innstilling på et representantforslag fra Arbeiderpartiet, der de blant annet har bedt om at regjeringen setter i gang en Norsk Offentlig Utredning (NOU) om diverse forhold knyttet til autonome kjøretøy. Se forslaget her: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=65810

Konklusjonen er at flertallet i komiteen mener regjeringen er på riktig vei, og at det ikke er hensiktsmessig med nye, lange og tunge utredninger nå.  Bare siste året har utviklingen på dette området rast avgårde, noe som med tydelighet viser at tilretteleggingen for fremtiden må skje her og nå. Altså stemmes Aps forslag om en NOU-utredning ned, og regjeringen får støtte til sitt videre arbeid.

Stortingsrepresentant Torill Eidsheim (H), som sitter i Transportkomitéen, peker på at Regjeringen er i full gang med å legge til rette for å ta teknologien i bruk.

Blant annet vil man i løpet av våren legge frem et lovforslag som skal kunne gi hjemmel til en prøveordning med autonome kjøretøy.

– Lovarbeidet regjeringen nå holder på med er et nybrottsarbeid. I løpet av neste år vil vi i Norge, sammen med svenskene, være blant de første i verden til å ha kommet så langt med regelverksutviklingen, sier Eidsheim.

Regjeringen har allerede tillatt pilotforsøk med autonome skip i Trondheimsfjorden.

Det er allerede åpnet for test av autonome skip i Trondheimsfjorden, på bakgrunn av egnethet, omkringliggende industri og forskningsinstitusjoner som Sintef-selskapet Marintek, NTNU og forskningssenteret NTNU Amos (Senter for autonome marine operasjoner og systemer). Illustrasjon: Rolls-Royce

– Utviklingen innen autonome kjøretøy og skip har gått fort, og det er helt avgjørende at regelverket ikke blir stående i veien. Jeg er godt fornøyd med at stortingsflertallet støtter regjeringens tilnærming og ikke minst engasjementet som vises for det pågående arbeidet, fremholder Eidsheim.

Hun er glad for at saken ikke endte opp med en NOU-utredning. – Det ville ført til forsinkelser og en utsettelse av nødvendige lovendringer i påvente av en NOU som kan ta 1-2 år. Vi mener det er viktig å drøfte nødvendige etiske og prinsipielle spørsmål, men at dette kan gjøres i det pågående lovarbeidet og i videre strategi, understreker hun.

Powered by Labrador CMS