I mars 2018 skal den første demonstrasjonen av systemet gjennomføres. Blir det vellykket skal selvkjørende brøytebiler implementeres på flere flyplasser i Norge.

Autonom brøyting av norske flyplasser

Selvkjørende brøytebiler skal ta seg av snødekte flyplasser i nær framtid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Yeti Snow Technology, en felles satsning av Øveraasen og Semcon Devotek, har signert en utviklingsavtale med Avinor om å utvikle og demonstrere en selvkjørende brøytebil for flyplass. Løsningen skal gi bedre oppetid og økt effektivitet. En fullskala demonstrasjon vil bli gjennomført i mars 2018.

Projektet blir det første i verden der store maskiner tilpasses for å kjøre autonomt og utføre den viktige samfunnsoppgaven å holde start og landingsbaner snøfrie.

Hans Peter Havdal, Semcon Devotek

Øveraasen bidrar med dyp mekanisk kunnskap og Semcon Devotek i Norge med sin kompetanse om kompleks systemintegrasjon og autonome løsninger.

– Hvert minutt et fly står stille er kostbart. Vi ser et stort potensial for forbedret tilgjengelighet, men også for bedret miljø og sikkerhet når maskinen kjøres uten fører, sier Hans Peter Havdal, adm. direktør i Semcon Devotek i en pressemelding onsdag.

Etter tidligere å ha jobbet med protyper i skala 1:14 kommer Yeti Snow Technology nå til å utvikle autonom snørydding i fullskala basert på Øveraasen sine maskiner som er nesten 20 meter lange og 8,5 meter brede.

Det spesielle i prosjektet er at maskinene skal fungere i de vanskeligst tenkbare forholdene for autonom kjøring: Kraftig nedbør og dårlig sikt.

– En flyplass er et samfunn i miniatyr med tydelige og høye mål for virksomheten. Kan vi løse oppgaven der, kan vi kjøre autonomt hvor som helst, sier Hans Peter Havdal.

Den første demonstrasjonen av systemet vil gjennomføres i mars 2018 på en av Avinors flyplasser. Hvis prosjektet er vellykket kan løsningen implementeres på flere av Avinors 46 flyplasser i Norge.

Powered by Labrador CMS