Ny solcelle-inverter øker effekttettheten med 40 prosent, noe som gir 30 prosent reduksjon i antall invertere, i følge ABB.

Gir mer solenergi

ABB kommer med en ny sentral inverter, PVS980, som øker mengden innkommende solenergi til en enkelt inverter med 40 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Inverteren er en nødvendig komponent i solcelleinstallasjoner og konverterer likestrøm (DC) fra solcellepanelene til vekselstrøm (AC) for bruk i kraftnett. Den kraftige økningen gir slike installasjoner en helt annen lønnsomhet. Høyere effekttetthet betyr også at kraftoperatører klarer seg med 30 prosent færre invertere enn tidligere, heter det i en melding fra produsenten.

Høyytelses-inverteren med inngangsspenning på 1500 VDC håndterer mer innkommende likestrøm fra solcellepanelene. Dermed reduseres antall invertere, noe som bidrar til å redusere totalkostnadene gjennom hele levetiden for et solcelleanlegg. Slike sentrale invertere brukes typisk på større feltinstallasjoner samt bygnings- og industriinstallasjoner.

Den nye inverteren er også designet for sømløs integrasjon i smarte kraftnett (smartgrid).

Konstruksjonen forhindrer inntrenging av luft til kritiske komponenter slik at inverteren kan operere i miljøer fra minusgrader til ekstrem varme og i 100 prosent luftfuktighet.

Inverteren har også et selvforsynt kjølesystem, utviklet av ABB. Denne trenger hverken etterfylling av væske eller har pumper eller ventiler som trenger service. Med valgfri fjernstyrt tilstandsovervåking får operatørene tilgang til driftsdata og kan planlegge vedlikehold mer nøyaktig.

ABB har en installert base på over 22 gigawatt (GW) solkraft globalt.

Powered by Labrador CMS