Varsku om norsk innovasjonsevne

Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth har sett hvordan kineserne snur ”made in China” til ”invented in China”.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Etter en tur til Kina nå nylig, hvor hun så hvordan kineserne bruker Big data, er ikke Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, lenger sikker på om Norge har så gode forutsetninger som man skulle tro, i å lykkes med å gå fra særstilling til omstillingen, skriver nettavisen InnoMag.

Vi står nå overfor den første industrielle revolusjonen der vi risikerer å tape flere arbeidsplasser enn vi klarer å skape. Under Aftenpostens konferanse om teknologi og fremtidens arbeidsmarked, var det nettopp dette skrekk-scenariet som preget gårsdagens foredrag og paneldebatt.

– Jeg tror ikke vi helt har tatt inn over oss farten på utviklingen og konsekvensene av denne. Det er mye snakk om at vi nordmenn er så teknologiske og digitale av oss, men etter en nylig tur til Kina, hvor jeg så hvordan de bruker Big data, er jeg ikke lenger så sikker – Kina har nemlig gått fra ”made in China” til ”invented in China”.

Anita Krohn Traaseth

– Norge har aldri ført en næringsnøytral politikk. Alle investeringene vi har gjort de siste årene, har skjedd i olje- og gassnæringen. Skal vi klare å omstille oss, noe som kommer til å bli smertefullt, må vi også politisk kunne si noe om forutsetningene for å oppgradere våre tradisjonelle næringer og gi rom for nye næringer, som for eksempel MedTech og EdTech. Dette har vi ikke klart så langt. Samtidig tenker jeg, hvis ikke Norge klarer å posisjonere seg, hvem skal klare det da?

Powered by Labrador CMS