Slik er det tenkt at lade- og fortøyningskonseptet skal se ut. Foto: Wärtsilä Ship Design Norway.

Utvikler verdens første marine trådløse lading- og fortøyningskonsept

Wärtsilä og Cavotec Norge AS har signert en avtale om å utvikle verdens første kombinerte induksjonslading- og fortøyningskonsept for skip.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Wärtsilä har tidligere utviklet et trådløst system for induktiv lading. Cavotec leverer automatiske fortøyningssystem for ulike typer fartøy, samt landkraft- og trommelsystemer. Gjennom å kombinere ekspertisen til de to selskapene skal det utvikles et integrert lading- og fortøyningssystem som kan brukes i Wärtsiläs skipsdesign, heter det i en pressemelding mandag.

Trådløs lading eliminerer behovet for kabler mellom fartøy og kai, noe som gir høy sikkerhet i til- og frakopling. Det reduserer også vedlikeholdsbehovet, ettersom slitasje på fysiske tilkoblingspunkt unngås. Skader på elektriske uttak forårsaket av sjøvann, snø og is unngås også.

Det integrerte systemet er i stand til å overføre over 1MW, noe som er mer enn 300 ganger mer enn dagens konvensjonelle anlegg for el-biler.

Cavotecs fortøyningssystem er en vakuum-basert automatisk fortøyningsteknologi som eliminerer behovet for fortøyningsliner/trosser. Fjernstyrte vakuumplater montert på kaiområdet fortøyer og slipper fartøyet i løpet av sekunder.

– De siste årene har trådløs lading blitt introdusert for biler, busser og trikker. Wärtsilä har gjort dette mulig også for skip. Avtalen med Cavotec gjør at denne teknologien nå kan leveres som del av et integrert lading- og fortøyningssystem, sier Peter Rogers, Director Power Products, Wärtislä Marine Solutions.

– Dette er et spennende prosjekt, og vi er veldig glade for å inngå partnerskap med Wärtsilä for å gjøre shipping renere, tryggere og enklere. Dette integrerte systemet vil videreutvikle marineindustriens miljøprofil, sier Sofus Gedde-Dahl, Adm. Direktør i Cavotec Norge AS.

Klima‐og miljøutfordringene er bakteppet for Wärtsiläs arbeid innen utvikling av batteri/hybrid teknologi for skip. Utviklingen av et system for trådløs lading er et viktig steg innen elektrifiseringen av kystfarten, noe som vil gi store reduksjoner i utslipp av skadelige miljøgasser. Wärtsilä har allerede lansert et innovativt fergekonsept som har det nye trådløse systemet for induktiv lading integrert, heter det i meldingen.

Powered by Labrador CMS