Lavere aktivitetsnivå for ABB i Norge i 2015, men ordrevolumene fra kraftbransjen har økt. Her fra ABBs hovedkontor på Billingstad.

Tøft for ABB i 2015

Vesentlig lavere aktivitetsnivå på flere områder i 2015 gir konsekvenser for nøkkeltallene til ABB i Norge. Driftsinntektene gikk ned med 18 prosent. Men kraftbransjen øker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

ABB fortsetter å levere akseptable resultater også i 2015, men opplever en merkbar nedgang samlet sett i forhold til året før, heter det i en melding onsdag.

– Vi kan ikke være fornøyd når omsetningen og ordreinngangen faller, men samtidig er nøkkeltallene omtrent slik vi spådde, slik at vi leverer omtrent på budsjett. Store deler av virksomheten til ABB i Norge er knyttet til et fallende olje- og gassmarked, så det var ventet at også vi ville rammes av det reduserte aktivitetsnivået, sier administrerende direktør Steffen Waal i ABB i Norge.

Driftsinntektene til ABB i Norge endte på 8 775 milloner kroner i 2015, som er en nedgang på 18 prosent sammenliknet med 2014. Ordreinngangen endte på 9 674 millioner, en reduksjon på cirka 8 prosent. Det operative driftsresultatet (EBITA) for 2015 endte på 651 millioner kroner, en reduksjon på 32 prosent sammenliknet med året før.

– Av tallene ser vi tydelig grunnen til at vi dessverre måtte gjøre kapasitetstilpasninger i løpet av året. Vi ser imidlertid store forskjeller på de delene av virksomheten som er avhengig av olje- og gasssektoren og de som i all hovedsak leverer til kraftbransjen, hvor ordrevolumene har økt. Fallet i aktivitetsnivået kompenseres til en viss grad gjennom en gunstig valutautvikling for eksportdelene av virksomheten vår, sier Waal.

ABBs administrerende direktør Steffen Waal har utfordringer også i 2016, men ser likevel positivt på mulighetene fremover.

ABB startet året med en redusert ordrereserve i forhold til året før, noe som i kombinasjon med lavere ordreinngang gjennom året har gitt en markant nedgang i driftsinntekter. Dette har også en negativ innvirkning på driftsresultatet.

– Vi forventer at markedet fortsatt vil være utfordrende for olje- og gassrelaterte bransjer, kanskje spesielt når det gjelder service og vedlikehold. På den annen side ser vi mange spennende muligheter andre steder. Det er mye på gang i tradisjonelle markeder som kraftforsyning og -produksjon, samt landbasert industri. I tillegg skal det satses stort på vei, jernbane og infrastruktur for elektrisk transport og ikke minst moderne havbruk hvor vi kan levere omtrent hele vår portefølje, sier Waal.

Powered by Labrador CMS