Kitron ASA legger fram resultater fra fjerde kvartal i dag: – Jeg er svært fornøyd med at Kitron nå kan betale våre aksjonærer et konkurransedyktig utbytte, sier Peter Nilsson, konsernsjef i selskapet.

Lønnsomt for Kitron

I morgentimene i dag legger Kitron fram resultater for fjerde kvartal. Kvartalet er det syvende på rad med økt lønnsomhet. Året som helhet økte også.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Tallene for fjerde kvartal som Kitron ASA legger fram i dag, viser bedre lønnsomhet, kombinert med økte driftsinntekter, svært sterk operasjonell kontantstrøm og foreslått økning i utbytte.

Kitrons driftsinntekter i fjerde kvartal utgjorde 525 millioner kroner, en økning fra 476 millioner i fjerde kvartal i fjor. Driftsresultatet (EBIT) var 33,6 millioner kroner, mot 14,3 millioner i fjor.

Resultat etter skatt ble 22,6 millioner kroner, en forbedring fra 17,3 millioner kroner. Kontantstrøm fra driften var 87,8 millioner kroner, sammenlignet med 12,9 millioner i fjerde kvartal 2014.

Ordrereserven endte på 976 millioner kroner, en økning på 12 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

Økt utbytte
Kitrons styre har vedtatt å foreslå et utbytte på 21 øre per aksje for 2015, til behandling på selskapets generalforsamling. Fjorårets utbytte var 5 øre.

Styret har også justert selskapets utbyttepolitikk. Det vil bil utbetalt et årlig utbytte på 30 til 60 prosent av selskapets ordinære resultat etter skatt. Intervallet er økt fra 30 til 50 prosent. Justeringen er basert på den grunnleggende styrkingen av Kitrons virksomhet, med forbedret lønnsomhet og vellykkede programmer for å bedre arbeidskapitalen.

Svært fornøyd
– I fjerde kvartal fortsatte vi å forbedre driftsinntekter, resultat og ordrer. I tillegg har tiltakene vi har gjort for å forbedre kontantstrømmen fra driften gitt resultater, og jeg er svært fornøyd med at Kitron nå kan betale våre aksjonærer et konkurransedyktig utbytte, sier Peter Nilsson, konsernsjef i Kitron.

Fortsatt lønnsomhetsforbedring
Lønnsomhet uttrykt som driftsresultat i prosent av driftsinntektene var 6,4 prosent i kvartalet, opp fra 3,0 prosent i fjerde kvartal 2014. Den sterke resultatfremgangen skyldes økt omsetning, bedre produktmiks og økt servicesalg, både fra utvikling og engineering. Generelt er det sterkere etterspørsel etter tekniske tjenester enn i fjor.

Sterkt forsvars- og energimarked
Omsetning i markedssektoren forsvar/luftfart økte med 16,2 prosent i fjerde kvartal, drevet av oppstart av arbeid med ordrer på militært kommunikasjonsutstyr som ble annonsert i det foregående kvartalet. Medisinsk utstyr økte med 9,5 prosent, drevet av av offentliggjorte kontrakter og økt etterspørsel fra eksisterende kunder. Energi/telekom økte med 28,3 prosent, drevet av vekst i Nord-Amerika fra eksisterende kunder. Offshore/marine var ned 27,3 prosent sammenlignet med fjerde kvartal 2014 på grunn av et svært svakt marked, som tidligere meldt.

Styrket ordrereserve
Økningen i ordrereserven kom til tross for en markert nedgang innen Offshore/Marine-sektoren. Strategisk var det spesielt viktig at Kitron i fjerde kvartal inngikk avtale med et globalt energiselskap. Selskapet har hovedkontor i USA, og Kitron vi levere prototyper og serieproduksjon for en spesifikk produktfamilie innen kraftkontrollere. Kontrakten gjelder for tre år med opsjon på ett års forlengelse. Avtalen har en anslått verdi på 100 millioner kroner for Kitron.

Betydelig forbedret kontantstrøm
Den klare forbedringen i kontantstrøm fra driften skyldes en kombinasjon av bedret lønnsomhet og redusert arbeidskapital. I løpet av kvartalet ble netto arbeidskapital redusert med 33,7 millioner kroner.

Forbedret helår
Driftsinntekter for helåret var 1 952 millioner kroner, noe som tilsvarer en samlet omsetningsvekst på 11 prosent for året. Driftsresultat for året var 102,7 millioner kroner, sammenlignet med 30,0 millioner i 2014, noe som resulterte i en driftsmargin på 5,3 prosent for året, opp fra 1,7 prosent i 2014.

Flytting i Sverige og Norge
Kitron har vedtatt å flytte sin svenske virksomhet til et anlegg som skal bygges for Kitron i Torsvik, ikke langt fra det nåværende anlegget i Jönköping. Kitron vil leie det nye anlegget, og flyttingen er ventet å skje sent i 2016. Flyttingen av den norske virksomheten i Arendal, fra Hisøy til Kilsund er gjennomført i henhold til plan og budsjett. Den første produksjonen i Kilsund startet i begynnelsen av januar.

Utsikter
For 2016 venter Kitron driftsinntekter på mellom 2.050 og 2.250 millioner kroner og en driftsmargin (EBIT) på 5,3 til 6,3 prosent. Veksten drives av økt etterspørsel innen sektorene industri og forsvar/luftfart. Lønnsomhetsøkningen drives av tiltak for reduserte kostnader og forbedret effektivitet.

Kvartalsrapporten (på engelsk) kan lastes ned her (PDF, ekstern lenke)
Presentasjonen som presenteres i dag kan lastes ned her (PDF, ekstern lenke)

Powered by Labrador CMS