Tilbyr funksjonell sikkerhet

Wind River tilbyr nå sikkerhetskritisk ekspertise gjennom programvarestøtte for Intels nylig lanserte prosessor for funksjonell sikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Med økende vekst innen Tingenes Internett (IoT), blir det også stadig viktigere å identifisere og implementere sikkerhetskritiske systemer også i smarte kraftnett, tilkoplede kjøretøy, roboter, industrielle styresystemer, smarte fabrikker osv. Såkalt funksjonell sikkerhet er noe man har designet for bl.a. i offshore- og subseaindustrien i mange år.  

Funksjonell sikkerhet er teknisk definert som ”den delen av den totale sikkerheten i et system eller  del av utstyr som avhenger av at systemet eller utstyret fungerer riktig i forhold til det som mates inn i systemet, inkludert sikker håndtering av sannsynlige operatørfeil, maskinvarefeil og miljømessige endringer”. Mange ord, men det hele koker ned til å redde liv (og sekundært, kostnader ved feilfunksjon).

Nylig lanserte Intel en egen prosessorserie for funksjonell sikkerhet, designet for bruk i sikkerhetskritiske systemer – nærmere bestemt Intel Xeon processor D-1529, som nå også har fått IEC 61508-sertifisering. I motsetning til små prosessorer som i dag brukes i sikkerhetskritiske applikasjoner, er denne en skikkelig serverklasse Intel Xeon prosessor pakket i en Broadwell DE kjerne med maskinvarebasert virtualisering og støtte for flere samtidige gjesteoperativsystemer (OS), som nettopp Wind River VxWorks og Wind River Linux, på en enkelt prosesseringsplattform.

Wind River tilbyr følgende plattformer:

VxWorks er et sanntids operativsystem (RTOS) som nå er tilgjengelig for Xeon D-1529 med en kortstøttepakke for Intels referansekort.

Wind River Linux er en Yocto Project kompatibel Linux-distribusjon, med ekstra muligheter som sikkerhetsfunksjoner, virtualisering osv. – også dette med en kortstøttepakke for D-1529.

Den såkalte Wind River Simics er en modell av Intel Xeon prosessor D-1529 som skal muliggjøre en raskere vei til sertifisering, gjennom forbedret testeffektivitet og pre-silisium tilgjengelighet.   Ifølge Wind River brukte Intels sertifiseringsteam denne modellen for å gjøre sertifiseringen raskere, og ikke minst forbedre kvaliteten på testene.

Powered by Labrador CMS