Fra en ekstern plattform på den internasjonale romstasjonen, skal Raven-demonstrasjonen automatisk spore "besøkende" fartøy, og teste et sanntids relativt navigasjonssystem. Sentralt i dette er Sensonors treghetsmålere.

Sensonor til himmels

Det norske selskapet leverer treghetsmålemoduler (IMU) til NASA Raven og Near Earth Orbit Scout.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Sensonor AS startet leveranser av standard treghetsmoduler (Inertial Measurement Unit – IMU) og gyroskopmoduler for Low Earth Orbit (LEO) romapplikasjoner allerede i 2012, i forbindelse med oppskytingen av den NASA-finansierte AeroCube-4 satellitten.

I dag melder selskapet at de er leverandør til NASAs nåværende og fremtidige lav- og nær Jorden-romfartsapplikasjoner.

Deres treghetsmålere STIM300 og STIM210 er nå en integrert del i mange romfartøy tilsvarende AeroCube-4.

– Våre STIM-produkter er 5 til 10 ganger lettere enn de nest-beste produktene med tilsvarende ytelse, sier markedsdirektør Hans-Richard Petersen i Sensonor.  Ved å tilby disse som hyllevareprodukter til romfartsindustrien, mener han at Sensonor kan bidra til å redusere kostnadene ved produksjon og oppskyting av nyttelaster.

Dagens NASA-prosjekter som bruker STIM treghetsmålere inkluderer en teknologidemonstrator for Raven samt Near Earth Asteroid (NEA) Scout. Raven, som skal skytes opp til den internasjonale romstasjonen ISS i 2016, skal teste nøkkelelementer for et autonomt relativt navigasjonssystem. Disse teknologien kan en dag hjelpe fremtidige robotiserte romfartøy å kople seg sammen med andre objekter i bevegelse – for eksempel en satellitt som trenger påfyll av drivstoff, eller en roterende asteriode.

NEA Scout er en robotisert rekognoseringsekspedisjon som vil få som oppdrag å følge og sende data fra en asteriode.

NASA var i samarbeid med Aerospace Corp tidlig ute med å bruke STIM-produktene i rommet, og mange andre kommersielle oppskytings- og satellittselskaper har senere fulgt etter. Mer enn 30 selskaper verden rundt anvender i dag Sensonors treghetsmålere i ulike romfartsapplikasjoner. 

Powered by Labrador CMS