Martin Kamp og Professor Sven Höfling under arbeid med laseren som kan detektere blant annet alkoholmolekyler i bilkupéen, mens bilen er i fart. (Foto: Vera Katzenberger)

Laser finner alkohol i bilkupéen

Tyske forskere har klart å utvikle et lasersystem som detekterer alkoholmolekyler inne i kupéen i biler under fart.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Lasersystemet, som er utviklet ved Julius-Maximilians-Universität Würzburg, gjør at man (politiet) raskt finner ut om noen i bilen har drukket. Og det er ikke mange molekylene som skal til før alarmen går.

Systemet skal gi en alarm dersom den finner en person i bilen med 1 gram alkohol pr kilo blod. Naturlig nok kan ikke systemet skille mellom passasjer eller sjåfør, men for politiet vil det i fremtiden være mulig å oppdage kjøring i påvirket tilstand med større treffrate.

– Politiet kan bruke systemet til å velge ut bilister og undersøke mistenkelige biler, sier Martin Kamp, fysiker ved det tyske universitetet, og som har utviklet systemet sammen med professor Sven Höfling.

Utgangspunktet for forskningen på det som kalles «Interband Cascade Laser», var tradisjonell laserteknologi for såkalt «stand-off-detection». Dette brukes typisk til å oppdage for eksempel farlige gjenstander som sprengstoff på flyplasser.

En annen kommersiell oppgave for denne løsningen er at den på få sekunder kan analysere sammensetningen i gasser som oppstår i forbindelse med destillering av råolje. Dermed får man et effektivt verktøy til å bestemme kvaliteten i, og kontrollere en petrokjemisk prosess.

Mer informasjon om prosjektet kan leses i universitetets pressemelding. (ekstern lenke)

Powered by Labrador CMS