Midlene skal brukes til å stimulere til ny teknologi og sikre underleverandører i Norge. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

125 millioner til ny petroleumsteknologi

Som en del av Regjeringens tiltakspakke for å sikre kompetanse og sysselsetting i petroleumsnæringen gir Forskningsrådet 125 millioner kroner til 17 prosjekter for utvikling av ny teknologi for norsk sokkel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Tildelingen skjer gjennom Forskningsrådsprogrammet DEMO 2000, et program som skal bidra til utvikling av teknologi som reduserer utslipp og kostnader ved utvinning av olje og gass, heter det i en melding torsdag.

– Vi har fått inn rekordmange søknader til denne DEMO 2000-utlysningen. Det viser hvor stor vilje det er til nytenking i bransjen. Det viser også hvor viktig det er at Regjeringen satser på forskning og teknologiutvikling i petroleumspolitikken, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Tildelingen har flere mål. Den skal støtte utviklingen av teknologi som gjøre norsk leverandørindustri mer konkurransedyktig ved å øke produktiviteten og redusere kostnadene. Den skal få fram teknologi som redusere klimagassutslippene fra norsk sokkel. Tildelingen skal også bidra til å ta vare på arbeidskraft og kompetanse i en bransje med lav sysselsetting for tiden og benytte ledig kapasitet til å utvikle teknologi for framtiden. Prosjekter som kan komme raskt i gang og som bidrar til å sikre kompetansen og sysselsetting i leverandørindustrien har blitt tatt særlig hensyn til under denne tildelingen.

Demonstrasjons- og piloteringsprogrammet DEMO 2000 bidrar med inntil 25 prosent av prosjektkostnadene. Resten må leverandørindustrien finansiere i samarbeid med oljeselskapene. Det betyr at for hver krone myndighetene bidrar med, legger industrien til tre kroner. Med bidragene fra industrien vil altså den samlede prosjektfinansieringen innen årets DEMO 2000-program utgjøre 500 millioner kroner.

Totalt har DEMO 2000 gitt 190 millioner kroner til nye prosjekter som kan starte opp i 2016. Av disse har 103 millioner kroner gått til bedrifter i Agder, Rogaland og Hordaland.

– DEMO 2000 er et treffsikkert virkemiddel for regioner som er særlig hardt rammet av lav aktivitet i leverandørindustrien, sier Hallén. 

Følgende prosjekter er tildelt midler:
(klikk for hele bildet)

 

Powered by Labrador CMS