En LED dekket av gul «fosfor» er vist slått av (til venstre) og påslått (høyre). Denne «grønne» LEDen er billig og leverer et varmt, hvitt lys. Foto: Zhichao Hu, Ph.D.

90 prosent billigere LED

Forskere ved det amerikanske universitetet Rutgers har funnet en ny måte å redusere prisen på LED-lamper.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Kvalitets-LED er fortsatt en ganske kostbar affære. men nå hevder forskere ved Rutgers University i New Yersey at de har funnet en måte å redusere prisen på, samtidig som holdbarheten forlenges betraktelig, skriver Ing.dk som refererer til American Chemical Society (ACS).

En av grunnene til høy pris er bruk av sjeldne metaller som brukes til å absorbere det skarpe blå lyset som dioden avgir. LED-lampen påføres et tynt fosforiserende lag av cerium blandet med yttrium-aluminium-granat (YAG) for å få et mer gyldent lys. Men dette er altså dyre materialer.

Det forskerne har gjort er å erstatte det kostbare fosforiserende laget med et hybridmateriale, som består av lett tilgjengelige metaller kombinert med organiske, lysende molekyler.

I følge ACS viste eksperimenter at produksjonskostnadene kunne reduseres med opp til 90 prosent sammenlignet med tradisjonelle metoder.

Det finnes flere metallkombinasjoner som gjør det mulig å absorbere det skarpe, blå lyset fra dioden. Forskerne har brukt et dataprogram for å simulere og teste forskjellige kombinasjoner, og de mest lovende ble testet i virkeligheten.

– Ved å variere metallene og de organiske komponentene er det mulig å stille inn fargen som fosforlaget avgir, til deler av lysspekteret som er mest behagelig for det menneskelige øye, heter det blant annet fra ACS.

Nå vil forskerne fortsette å undersøke hvilke komponenter som egner seg best, og de har allered flere patenterte løsninger ferdig.

Powered by Labrador CMS