Qt, den objektorienterte utviklingsplattformen for brukergrensesnitt, ble lansert for 20 år siden.

Qt er 20 år

Det er nå 20 år siden norske Trolltech kunne lansere første versjon av den modulære utviklingsplattformen for grafiske brukergrensesnitt ble lansert. Noen selskapsendringer senere lever Qt i beste velgående.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Qt (uttales kju:t) ble utviklet av Haavard Nord og Erik Chambe-Eng. Ideen ble født under en samtale de to hadde på en parkbenk i Trondheim i 1990. I 1995 etablerte de Trolltech og lanserte Qt versjon 0.90, den 20. mai. I dag har plattformen en brukerbase på over 800 tusen.

Historien sier at Haavard og Erik arbeidet sammen om en C++ databasapplikasjon for ultralydbilder. Denne skulle kjøre med et grafisk brukergrensesnitt (GUI) på Unix, Macintosh og Windows. Det var da Haavard skjønte at de trengte et objektorientert skjermsystem. Diskusjonen la grunnlaget for det som ble et objektorientert rammeverk på tvers av plattformer som de snart skulle begynne å bygge.

Allerede fra dag én ble det tilgjengelig i to lisensversjoner, en gratisversjon basert på åpne kilder og en kommersiell versjon. En av de første kundene var den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. En rimelig god referansekunde vil vi tro.

I 2011 kjøpte Digia, en viktig Qt-partner med Nokia, de kommersielle lisensrettighetene til Qt. I september 2012 kjøpte de hele virksomheten sammen med intellektuell eiendom som Nokia satt på – Nokia kjøpte for øvrig Trolltech i 2008.

I 2014 etablerte Digia Qt Company, en heleid enhet som skulle sørge for videreutvikling av Qt-teknologi.

I dag utvikles det Qt-baserte produkter for PCer, innvevde- og mobil operativsystemer. Industrier som bruker Qt, spenner fra bilindustri, forbrukerelektronikk, medisinsk, til underholdning og industriell automatisering.

Vi kan bare gratulere med 20-årsdagen!

Og mer kan leses på denne nettsiden som er dedikert 20-årsjubileet: www.qt.io/qt20

Powered by Labrador CMS