Er huset ditt sikret mot lynnedslag?

Bare fire av ti har installert overspenningsvern i sikringsskapet, viser en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Nordmenn er flinke til å dra ut støpsler og kabler til pc og tv før ferien. Men bare fire av ti har installert overspenningsvern i sikringsskapet, viser en landsdekkende undersøkelse som Opinion Perduco har gjennomført for KLP. 

Dette kan du gjøre for å beskytte boligen din mot lynskader:

  • Installer overspenningsvern i sikringsboksen. Overspenningsvernet må være tilpasset det norske elektrisitets- og telenettet, og det er viktig at det installeres riktig. Sjekk også om overspenningsvernet er FG-godkjent.
  • Sett inn finvern i stikkontaktene. Selv om overspenningsvernet tar mye av spenningen fra lynnedslaget, vil restspenninger fortsette videre inn i systemet. Du bør derfor helst ha flere vern slik at overspenningene gradvis reduseres og til slutt blir helt ufarlige før de når apparatene du vil beskytte. Et av disse vernene, grovvern, må installeres i sikringsskapet av sertifisert elektriker. Såkalte mellomvern og finvern kan du selv sette direkte inn i stikkontakten ved hvert enkelt apparat.
  • Trekk ut støpsel og kabel. Har du ikke overspenningsvern eller finvern, sørg i alle fall for å trekke ut støpsler og signalkabler til tv og pc før du drar på ferie, eller når det varsles tordenvær.

- Å dra ut støpsler er vel og bra. Men det skumleste er når lynnedslag gir skader på boligens elektrisitetsanlegg uten at skaden blir avdekket rett etterpå, og det oppstår senskade, sier seniorrådgiver Thomas Nilsen i KLP Skadeforsikring.

Et svekket strømledningsnett kan senere forårsake brann. Derfor er det betenkelig at mange ikke installerer overspenningsvern, mener Nilsen.
- Vær oppmerksom dersom det oppstår problemer med sikringer eller lyspærer som går i tide og utide etter et uvær, råder han.
Installerer du overspenningsvern i sikringsskapet, vil det som regel eliminere lynskaden, eller redusere omfanget av den.
- Mest sannsynlig er det slik at mange installerer overspenningsvern først etter at skade har oppstått, men da er det dessverre for sent, påpeker Nilsen.

- Dette handler om sikkerhet for familien, huset man bor i, og i tillegg andre vesentlige verdier som kan gå tapt.

Lynskader gir erstatning

I 2014 var det en kraftig økning av branner som skyldtes skader etter lynnedslag, viser tall fra Finans Norge. Økningen har fortsatt i første kvartal i år, særlig på Vestlandet. Nå er det Østlandet som går inn i høysesongen for lynnedslag.

Skader etter lynnedslag erstattes hvis du har en vanlig husforsikring, og erstatningen blir ikke redusert selv om du ikke har overspenningsvern eller har trukket ut støpsler. Skulle fryseren ryke, dekkes også verdien av ødelagt mat i fryseren.

- Verre er det kanskje at uerstattelige data, bilder og annet du har lagret elektronisk kan gå tapt hvis boligen din rammes av lyn. Det er heller ikke populært at tv'n ryker rett før fotball-VM, eller at vaskemaskinen eller kaffetrakteren slutter å virke. Økonomisk kan du få kostnader i form av egenandeler, sier Nilsen.

Nøkkelfunn:

  • To av tre drar ut støpsler og signalkabler før de drar på ferie.
  • Fire av ti har installert overspenningsvern i sikringsskapet. Her er det en klar økning jo eldre en blir. Blant de som har passert 40, har nesten halvparten installert overspenningsvern.
  • 18 prosent av de spurte i undersøkelsen gjør ingen tiltak for å sikre seg mot lynskader eller vet ikke om noen i husstanden gjør det.
  • Bare 11 prosent av de som har svart på undersøkelsen har satt inn finvern eller mellomvern i stikkontaktene der pc og tv er koblet til.
Powered by Labrador CMS