IEEE-direktiv møter motstand

I følge et nytt direktiv fra IEEE skal patenavgifter beregnes ut fra brikken, ikke mobilen den er inne i. Selskaper som Ericsson, Qualcomm og Interdigital liker det veldig dårlig, siden det betyr mindre lisensinntekter, og til slutt mindre penger til forskning og utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Den nye regelen ble godkjent 8. februar etter to års forhandliger, og vi tre i kraft i inneværende kvartal.

Det er flere punkter i den nye regelen, men det som har skapt debatt er hvordan patenlisenser skal betales.

Regelenen, eller direktivet sier at lisensavgiften skal betales fra den minst salgbare implementasjonen av den teknologien som patenteres.

Dette blir tolket som at det er produsenter av mobilbrikker som skal betale lisensavgifter i steden for de som produserer mobiltelefonen, som for eksempel Apple.

I dag bergegnes gjerne en patentlisens ut fra verdien den tilfører sluttproduktet.

Naturlig nok, Apple, Cisco og Microsoft er blant dem som liker den nye regelen, mens Ericsson, Qualcomm og Interdigital liker den svært dårlig.

Frykten er at det i fremtiden blir mindre penger til patentinnehaverne, som igjen kan føre til mindre interesse og midler til å drive med utvikling. Og da vil kvaliteten på teknologien falle.

IEEE får også en advarsel; organisasjonen kommer til å bli irrelevant i forbindelse med definisjon av 5G, siden ingen vil legge sine patenter her.

I steden kommer standardisering av 5G til å skje i andre organisasjoner, som 3GPP.

Powered by Labrador CMS