Fra venstre (de norske studentene avbildet med diplom): Johanna Elisabeth Sandbakken, John Rikard Mienna, Lauritz Prag Sømme, Peder Aaby og Einar Wigum Arbo.

Norske teknologistudenter på dannelsesreise

Det kinesiske telekomselskapet Huawei sitt stipendprogram «Seeds for the Future» sørget for at fem norske studenter fikk reise til Kina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Fem studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Høgskolen i Gjøvik fullførte sist helg det to uker lange «Seeds for the Future»-stipendprogrammet til Huawei. Stipendet er en eksklusiv studiereise til Kina med fokus på opplæring i språk, kultur og det siste innen teknologi.

Stipendprogrammet

Huaweis "Seeds for the Future"-program samarbeider globalt med over 100 universiteter i rundt 35 land. Flere enn 1000 studenter fra hele verden har allerede besøkt Huawei som en del av dette programmet siden starten i 2008. Dette er andre gang at Huawei har tilbudt dette stipendet i Norge.

Årets  norske mottakere av ”Seeds for the Future”-stipend:
Peder Aaby (20 år fra Tønsberg), studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU
Einar Wigum Arbo (27 år fra Trondheim), studerer Siv.Ing. elektronikk ved NTNU
John Rikard Mienna (22 år fra Hesseng, Sør-Varanger kommune i Finmark), studerer Siv.ing. datateknikk ved NTNU
Johanna Elisabeth Sandbakken (22 år fra Bøler i Oslo), studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU
Lauritz Prag Sømme (22 år fra Oslo), bachelor-student i informasjonssikkerhet ved Høgskolen i Gjøvik.

Studentene tilbrakte de første dagene på Beijing Language and Culture University i den kinesiske hovedstaden hvor de fikk en rask, men intensiv innføring i kinesisk språk og kultur. Deretter gikk reisen til den sør-kinesiske megabyen Shenzhen hvor studentene ble kurset i det siste innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi av eksperter ved det globale hovedkvarteret til Huawei.

– Vi er veldig stolte av å ha lansert Seeds for the Future-programmet i Norge. Vi håper og tror at de to ukene studentene har tilbrakt i Kina kan ytterligere inspirere dem til å velge en karriere innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi, sier administrerende direktør Eric Zhang i Huawei Norge.

– Norge kommer til å ha et stort behov for ferdig utdannede teknologistudenter i fremtiden. Trolig vil det bli stadig vanskeligere å tiltrekke seg disse studentenes kompetanse, samtidig som det vil være en utfordring for Norge å utdanne nok teknologistudenter for fremtidens etterspørsel. Huawei ønsker å ta samfunnsansvar ved å bidra innen IKT-opplæring, samt øke kunnskapen om IKT i de landene hvor vi opererer, sier Zhang.

Internasjonalt samarbeider Huawei med lokale myndigheter, høyere utdanningsinstitusjoner og andre relevante organisasjoner for å velge ut de beste IKT- studentene og tilby dem muligheten til å studere og oppleve fremtidige teknologier ved selskapets hovedkvarter i Kina. Det som gjør akkurat dette stipendprogrammet unikt, er at det tilbyr opplæring gjennom samhandling med Huaweis egne ansatte. I tillegg inngår besøk til forskningslaboratorier der studenter kan få demonstrert forskning i praksis og oppleve med egne øyne det aller siste innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

– For å lykkes i IKT-industrien kreves det et internasjonalt fokus. Gjennom samarbeidet med Huawei får NTNU-studenter en unik mulighet til å lære om ny teknologi og kultur i Kina. Dette er et viktig bidrag for å bygge nettverk og samarbeid, samt at studentene får en svært verdifull innsikt som kommer til nytte senere i deres karriere, sier Harald Øverby som er instituttleder ved Institutt for telematikk ved NTNU.

– Kandidatene innen informasjonssikkerhet fra Høgskolen i Gjøvik utdannes til å møte et globalt sosio-teknologisk trusselbilde. For å kunne operere i dette landskapet er det av stor betydning at kandidatene ikke bare har gode teknologiske kunnskaper og ferdigheter, men at de også forstår utfordringens kulturelle og menneskelige aspekter. Det er nettopp dette Seeds for the Future fokuserer på, i tillegg til at programmet gir studentene et minne for livet, sier dekan Nils Kalstad Svendsen ved Høgskolen i Gjøviks Avdeling for informatikk og medieteknikk.

Studiereisen fant sted i sommer fra 26. juli til 8. august.

Powered by Labrador CMS