Lager ny videokodek – med norsk vri

Cisco røper nå at de er i ferd med å utvikle en gratis videokodingsteknikk, for å slippe lisensproblemene rundt H-265.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Lisenssituasjonen rundt videostandarden H.265 skal nå ha blitt så uholdbar at selskapet, i samarbeid med det eksisterende, åpne videokodingsprosjektet Daala, vil ta frem en ny teknikk som kan standardiseres under IETF.

Ifølge Jonathan Rosenberg i Cisco koster det 16 ganger mer per enhet å tegne en lisens for den nye videokodingsteknikken H.265, sammenlignet med forgjengeren H.264. Dette skriver han på selskapets blogg.

Og da har han bare regnet med de to lisenspoolene som fins, som ikke inkluderer alle som gjør krav på patent knyttet til H.265-teknikk. Det betyr at regningen kan blir enda større, og uansett vil denne prisingen gjør H.265 uaktuelt til mange anvendelser, som gratisprogram og prosjekter med åpen kode.

Dermed har Cisco satt i gang utvikling av en ny videokodek, under prosjektnavnet Thor.

Også Google har satset på alternativer til både H.264 og H.265 gjennom kjøp og videreutvikling av de frie alternativene VP8 og VP9. Cisco mener imidlertid at Thor er et mer åpent alternativ, ettersom utviklingen foregår åpent, og ikke minst at man underkaster det en standardisering i IETF og deres internettvideogruppe Netvc.

Thor utvikles i samarbeid med åpenkodeprosjektet Daala, som bl.a. støttes av Mozilla, som utvikler nettleseren Firefox.

Med i dette prosjektet er erfarne videoeksperter, der de norske veteranene Gisle Bjøntegaard og Arild Fuldseth er sentrale.

Powered by Labrador CMS