Håpet lever i Subsea Valley

Subseabransjen er preget av tøffe tider innen olje og gass, men større krav til effektivitet gir håp for elektronikkleverandørene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– Det norske oljeeventyret har nådd bunnen, og det er her vi er virkelig gode, er slagordet til nettverksorganisasjonen Subsea Valley, uttrykt ved dens leder Preben Strøm.

Subsea Valley er en næringsklynge som organiserer drøyt 220 bedrifter i østlandsområdet, fra Kongsberg og Notodden via Horten til Drammen, Asker og Fornebu.

Klyngen har allerede fått status som ARENA næringsklynge, og planlegger å søke NCE (Norwegian Centre of Expertise) status.  – Vi har teknologi i verdensklasse, men ser at risikokapitalen i stor grad havner i Trondheim og Stavanger. Dette må vi arbeide for å endre, uttaler Strøm.

I tillegg planlegges nå etablering av en Subsea Valley Inkubator, som skal stimulere til innovasjon og produktutvikling.

I dag og i går har klyngen vist seg frem under konferansen og utstillingen Subsea Valley 2015 på Telenor Arena, Fornebu. Uroen i bransjen har gitt seg utslag i en mer slunken utstillerliste enn tidligere. Til gjengjeld var mange elektronikkbedrifter godt synlige.

Med større krav til effektivitet i form av større informasjonsinnhenting og –styring, automatisering og robotisering, åpner det seg store muligheter for elektronikkbedriftene, parallelt med at de tradisjonelle underleverandørene sender folk på porten i stor stil.

Næringssjef Karl Jørgen Tofte i Horten kommune er en av dem som er positive til utviklingen. Sammen med forretningsutvikler Øystein Bredal-Thorsen var han på plass for å overbevise bedrifter og arbeidstagere om at Horten og Vestfold er et bra sted å holde til.

– Vi har en spesielt sterk næringsklynge innen elektronikk, rettet mot maritime- og olje-/gassrelaterte virksomheter. Samtidig har vi et ledende miljø i form av NCE Mikro- og Nanoteknologi, sier han.  – Trekantsamarbeidet mellom utdanning, forskning og næringsliv, med kommunen som ”nav”, har gjort at vi har fått til mye i Horten, supplerer Bredal-Thorsen. Uttalelsene bekreftes av en verdiskapningsanalyse som ble gjort for kort tid siden.

Nedgangen i offshoresektoren ser Tofte som en mulighet til å vokse: – Med nedbemanningene som skjer rundt om, åpner det seg muligheter til å hente inn kompetente ingeniører som kan styrke miljøet her, sier han. – I tillegg vil vi sikkert se flere som vil prøve ut egne ideer, og det vil bli behov for styrkede inkubatortjenester, mener Tofte, som ser flere muligheter enn problemer for elektronikkindustrien fremover.

– Kom til Hadeland – vi har både kunnskaper og kapasitet til å bistå med elektronikkprodukter, sier Live Carlsen og Erik Arnholt i kontraktsprodusenten Hapro. – Vi ønsker å dreie virksomheten mer i retning offshore/subsea og forsvar, påpeker Arnholt.

Aker Solutions presenterte sjette generasjon av sin undervanns kontrollmodul (CEM); Vectus 6.0. – Dette er en kontrollmodul som overvåker og styrer ulike undervannskomponenter, og setter ekstreme krav til elektronikk og mekanikk, sier Regine Larsen. Enheten som vi her får et innblikk i, inneholder opptil 8 elektronikkort, og kan tilpasses flere ulike produksjonsscenarier.

Oslo-baserte Norwegian Subsea AS har utviklet en bevegelsessensor som kan brukes for å måle og navigere både installasjoner på havbunnen, og ROV (fjernstyrte undervannsfarkoster) fartøy. – I dag brukes typisk fiberoptiske gyroer, som er store, tunge og har høyt strømforbruk. Vi kan tilby en erstatning som tilbyr en brøkdel av størrelse, vekt og strømforbruk, forteller  Lars Gaarder Torgersen (t.v.) og Håkon Baste. Teknologien er sprunget ut fra NTNU, basert på sensoralgoritmer som sparer mye prosesseringskraft.

Wirescan tilbyr måleutstyr (LIRA) som kan detektere feil i elektriske kabler. De retter seg mot mange markeder, fra kraftdistribusjon til kjernekraftverk, vindkraft og offshoreinstallasjoner. – Teknologien er basert på analyse av frekvensrespons i nettverket, som gir informasjon om impedansen og dermed mulige feil, forklarer utviklingsingeniør Ilka Engel.

Data Respons var selvsagt på plass, riktignok noe mer beskjedne enn forrige gang. – Selv om det ikke er så mange bedrifter her denne gang, er det fortsatt noen som er interessante som samarbeidspartnere, sier Mikkel Helweg (t.v.) og Henrik Eriksen. – Vi er ofte involvert i teknologiprosjekter på et veldig tidlig stadium, og kan være med å sikre at det er gjenomførbart, sier de.

Water Linked er et spennende, nytt bekjentskap. Det trondheimsbaserte selskapet tilbyr teknologi for trådløs, akustisk undervannskommunikasjon. – Systemet kan brukes både til kommunikasjon og posisjonering, og tilbyr høye datarater og god rekkevidde sammenlignet med dagens løsninger, presiserer Torgeir Trøite, som er på plass sammen med Torstein Ulriksen Skogseth. En mulig anvendelse kan være sanntidsstyring av undervannsdroner.  – Vi ser mange ”hotte” markedsmuligheter som faktisk blir muliggjort med vår teknologi, påpeker Trøite. Nå skal mulighetene utforskes videre, bl.a. i samarbeid med Sintef, og med deltagelse i et EU-basert forskingsprosjekt. Water Linked er et søsterselskap til utviklingshuset Embida i Trondheim, etablert for å kommersialisere kommunikasjonsteknologien.

Powered by Labrador CMS