FM-nettet stenges i 2017 - uklokt sier IKT-Norge

Regjeringen har bestemt at FM-nettet skal stenges i 2017. Det betyr at vi er det eneste landet i verden som har vedtatt stenging. Ikke helt smart, mener Per Morten Hoff i IKT-Norge

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

I en pressemelding 16. april sier regjeringen i en presssemelding at de har konkludert med digitalisering av radio i 2017 og at kriteriene for teknologiskiftet er oppfylt.

I argumenteringen heter det blant annet at dagens FM-nett har bare plass til fem riksdekkende kanaler, mens DAB i dag tilbyr 22, med plass til ytterligere 20 kanaler. Dessuten blir det mulig å sende samtidige varslinger over samtlige kanaler, dersom det oppstår en nasjonal hendelse eller krise. Det blir også mulig med tunnellmottak av samtlige kanaler.

Prosessen skal være aktørstyrt frontet av et samarbeid mellom P4, Radio Norge og NRK.

IKT-Norge er skeptisk
– Norge er det eneste landet i verden som har vedtatt å stenge FM-nettet og i dag ble det klart at regjeringen vil slukke FM i 2017. IKT-Norge mener dette er en svært uklok beslutning. Mens resten av verden har innsett at DAB er en utdatert teknologi, skal Norge innføre teknologien med tvang, sier IKT-Norges generalsekretær Per Morten Hoff i en kommentar til regjeringens beslutning om å slukke FM-nettet.

Per Morten Hoff, IKT-Norge.

Kort levetid og dyrt
– IKT-Norge er redd for at DAB får en svært kort levetid og dermed blir prosjektet svært kostbart. 20 millioner FM-radioer må skrotes og norske forbrukere må investere over 10 milliarder kroner i nye DAB-radioer.  Prisnivået på DAB-radioer ligger dessuten skyhøyt over nivået på FM-radioer.  Enten på grunn av at noen skor seg kraftig på grunn av at DAB nå innføres med tvang, eller at  verdensmarkedet er så lite at prisene blir deretter. DAB har jo floppet i alle land.

Ikke riktig teknologi
– At flere og flere sektorer digitaliseres er helt naturlig og svært bra. Dette er noe IKT-Norge til og med har i sin formålsparagraf at vi skal jobbe for. Men skal man lykkes med digitalisering må man satse på riktig teknologi. 25 år gamle DAB er ikke riktig teknologi for fremtidens radio.  IKT-Norge savner også en klar melding om hva som skjer med de 250.000 DAB-radioene av gammel standard  (ikke DAB+) som ikke komme til å virke om distribusjonen i sin helhet blir basert på DAB+. En standard som forøvrig IKT-Norge fikk tvunget frem fordi den er bedre enn DAB, avslutter Per Morten Hoff generalsekretær IKT-Norge.

Regjeringens pressemelding som ble publisert 16. april kan leses her: www.regjeringen.no

Powered by Labrador CMS