Brikker til smartkort er lukrativ forretning med flere milliarder produsert hvert år. Nå mener EU-kommisjonen at noen av de største aktørene samarbeidet om pris. (Ill. Foto: print plast)

Trues med bøter for kartellvirksomhet

EU-kommisjonen har annonsert at de vil bøtlegge Infineon, Philips og Samsung for å ha samarbeidet om pris på smartkortbrikker i perioden 2003 og 2005. Boten er på totalt 138 millioner Euro. Philips og Infineon nekter å godta dommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Japanske Renesas Technologi var også i skuddlinjen sammen med de tre, men kommisjonen trakk selskapet ut, siden det var de som gjorde myndighetene oppmerksom på kartellvirksomheten.

Brikker for smartkort produseres i milliardantall hvert år og brukes i SIM-kort, kredittkort, ID-kort, pass og kort for TV-dekodere.

I følge EU-kommisjonen har selskapene diskutert og utvekslet sensitiv informasjon om prising, kunder, kontraktsforhandlinger, produksjonskapasitet og fremtidige markedsfremstøt, noe som er et brudd på europeisk lovgivning. Selskapene har også etablert et nettverk for bilaterale kontakter for å informere om hvordan de reagerer på kundenes ønske om lavere priser.

Infineon har fått den største boten på totalt 82,8 millioner Euro, mens Samsung er dømt til å betale 35 millioner. Philips har fått en regning på 20 millioner Euro på bordet, skriver EETimes. Samsungs bot er redusert med 30 prosent siden de samarbeidet under etterforskningen.

Når det gjelder Philips, skilte de denne brikkevirksomheten ut til NXP Semiconductors i 2006, men kommisjonen mener de fortsatt er ansvarlig for handlingene i perioden.

Både Philips og Infineon har nektet å godta anklagen og har planer om å appellere dommen.

Powered by Labrador CMS