Drammensfirmaet Piql har gjennom europeiske forskningsprosjekter utviklet et filmbasert system for langtidslagring av data. Virkelig lang tid.

Lagrer data i 500 år på film

Drammensbaserte Piql lanserer norsk teknologi for sikker langtidslagring av data, og det er på et velkjent medium.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Hvordan kan man sikre fremtidig tilgang til verdifulle data? Formatene er mange – noen utdaterte, og filene kan være ødelagte. Samtidig er det mye som gjerne skal sikres for fremtidige generasjoner. Gjennom flere EU-støttede forskningsprosjekter har Drammensbaserte Piql funnet løsningen i et velkjent lagringsmedium.

5 prosent av den totale datamengden i verden har behov for sikker langtidslagring. For å sikre fremtidig tilgang, anbefales det i dag å flytte dataene over til nye lagringsmedium hvert tredje til femte år. Dette er svært kostnadskrevende på sikt når datamengden øker betraktelig.

Gjennom forskningsprosjekter til en samlet verdi av 160 millioner kroner, støttet av EU, Forskningsrådet og Innovasjon Norge, har norske Piql utviklet et komplett system for migrasjonsfri digital langtidslagring.

– Målet vårt har vært at digitale data skal lagres sikkert og kunne gjenskapes om 500 år, uavhengig av tilgang til spesifikk teknologi. Dette har vi oppnådd, mye takket være et europeisk samarbeid som har gitt oss tilgang til nødvendig spisskompetanse innen forskjellige fagfelt, sier Rune Bjerkestrand, administrerende direktor i Piql AS.

Fotosensitiv film har vært brukt som lagringsmedium i mange tiår, både av arkiver (mikrofilm) og av filmstudioer i bl.a. Hollywood. Bruken har imidlertid vært begrenset til lagring av analoge bilder. Piql har utviklet en teknologi som gjør det mulig å lagre digitale data i binære koder på film. Dataene er søkbare som i andre digitale lagringsteknologier, men de lagres på et medium som sikrer lang levetid og som i tillegg forhindrer at uvedkommende sletter eller endrer dataene. Instruksjoner for hvordan man gjenskaper dataene i fremtiden skrives i klartekst på selve filmen, slik at man er uavhengig av det ustyret man brukte for å lagre dataene den dagen i fremtiden man skal hente de tilbake.

Piql's teknologi er utviklet i samarbeid med bl.a. det svenske og tyske riksarkivet, og tilbys som en tjeneste til offentlige og private aktører via et internasjonalt

nettverk av tjenesteleverandører.

Piql AS' kjernekompetanse er innen overføring av digitale filer til fotosensitiv film, og har bl.a. utviklet Cinevator, en digital filmprinter som gjør det bra i verdensmarkedet. Selskapet ble etablert i 2002 og er basert i Drammen.

Powered by Labrador CMS