CERN har verdens største partikkelaksellerator og anlegget ble bygget for å hindre at forskere forsvant til USA etter krigen. I tillegg til å drive forskning var det også et fredsprosjekt.

60 år med partikkelfysikk

For 60 år siden i dag gikk tolv europeiske land sammen om å opprette CERN. Laboratoriet skulle bringe tidligere fiender sammen og stoppe hjerneflukten til USA. Derfor ble det også kalt forskning for fred. Resultatet ble verdens største fysikkeksperiment.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

I dag er det 60 år siden CERN ble etablert. I løpet av de 60 årene har det ene forskningsgjennombruddet etter det andre kommet fra CERN.

CERN

  • CERN er verdens største og viktigste organisasjon for forskning på partikkelfysikk. Anlegget ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike.
  • Norge er et av 21 medlemsland som samarbeider om å finansiere CERN og driver forskning ved infrastrukturen. Norge har vært medlem av CERN siden oppstarten i 1954 og dekker 2,5 prosent av CERNs budsjett.
  • I 2014 betalte den norske regjeringen 185 millioner kroner for medlemskapet. Det er Forskningsrådet som forvalter det norske medlemskapet på vegne av Kunnskapsdepartementet.
  • Omtrent 100 norske forskere og studenter, primært fra UiO og UiB, deltar i eksperimentene på CERN, sammen med 6500 andre forskere fra universiteter og forskningsinstitutter over hele verden.
  • CERN har ca. 2300 ansatte, hvorav 12 er norske.

I 1965 observerte forskerne ved CERN for første gang antimaterie i form av et antiproton og et antinøytron pakket sammen i en kjerne. W- og Z-partikler (partikler som styrer den svake elektriske kraften i atomet) ble oppdaget ved CERN i 1983. Den første web-siden og serveren som ble utgangspunktet for World Wide Web ble utviklet ved CERN og gikk på luften i 1990. Antimaterie ble fanget mellom to magneter i 2011. Forskning på mørk materie og mørk energi skjer ved CERN. Og i 2012 dokumenterte forskerne ved CERN at Higgspartikkelen, som i nesten et halvt århundre år hadde vært en teoretisk størrelse, virkelig eksisterte.

Fredsprosjekt
Ideen om å bygge et europeisk laboratorium for partikkelfysikk ble født i etterkrigstiden i Europa. Sårene etter andre verdenskrig var ikke grodd og begavede fysikere forlot Europa i hopetall med kurs for USA. For å stoppe hjerneflukten, og for å bringe tidligere fiender sammen, ble det besluttet å bygge et stort laboratorium for partikkelfysikk i Europa. Anlegget var dessuten så avansert og dyrt at ett land ikke kunne bekoste det alene.

I 1954 ble CERN etablert av 12 europeiske land. Norge var ett av dem og det er Forskningsrådet som forvalter det norske medlemskapet i CERN på vegne av Kunnskapsdepartementet.

Enda høyere hastigheter i 2015
Med årene er eksperimentene ved CERN blitt enda dyrere og mer avanserte. Den 27 kilometer langepartikkelakseleratoren LHC (Large Hadron Collider), der forskerne slynger protonkjerner mot hverandre i hastigheter opp mot lysets, klargjøres i disse dager for eksperimenter med enda høyere fart. Målet er å operere ved maksimal energi på 13 TeV (teraelektronvolt) i løpet av 2015.

CERN starter nå gradvis opp igjen LHC, som har vært stengt i to år for vedlikehold og utskiftning av komponenter. De første kollisjonene vil skje i begynnelsen av 2015.

- I de 60 årene CERN har eksistert, har laboratoriet vært et sted der forskere og andre har kunnet jobbe sammen, uavhengig av nasjonalitet og kultur, sier CERNs generaldirektør Rolf Heuer.

Ta en titt på CERNs tidslinje med utfyllende informasjon:
http://timeline.web.cern.ch/timelines/the-history-of-cern/overlay

Og her er CERNs nettside med bilder, video og historisk materiale:
http://cds.cern.ch/record/1755232?ln=en

En norsk side finnes også: http://info-norway.web.cern.ch/info-norway/GenInfo/default.htm

Powered by Labrador CMS