Bilde av transmitterbrikken på 140 GHz. Den inneholder en I-Q modulator, en 3-trinns forsterker og en x3 amplifier og en x3 frekvensmultiplikator for den lokale oscillatoren. Brikken ble utviklet av Sona Carpenter, Herbert Zirath og Mingquan Bao. Måling av dataoverføringen ble gjort av Simon He. Brikkestørrelsen er 1,6 x 1,2 kvadratmillimeter.

Trådløs verdensrekord

Chalmers tekniske høyskole i Sverige sammen med forskere fra Ericsson har utviklet en krets for signaler på 140 GHz. Under laboratorieforhold har de oppnådd overføringshastigheter på 40 Gigabit per sekund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Hastigheten de har oppnådd er dobbelt så rask som tidligere verdensrekord ved sammenlignbar frekvens, melder høyskolen.

– Utvikling av materialer for halvledere har gjort det mulig å fremstille kretser som kan sende høyfrekvente signaler med nødvendig effekt. Kretsene, som er fremstilt i indium fosfid, er så små at man trenger et mikroskop for å se detaljene, sier Herbert Zirath, professor i høyhastighets elektronikk ved Chalmers.

Zirath ser for seg at disse hastigheten er spesielt nyttige i forbindelse med kulturelle- eller sportsbegivenheter der høyoppløsningsvideo skal sendes til store skjermer uten forsinkelse eller kabling, eller kommunikasjon i eller mellom store datarom der data ender opp i typisk nettsky-anvendelser. I tillegg kommer selvsagt eliminering av kabler for kommunikasjon i hjemmet eller på kontoret.
Ericsson skal også være interessert i slik kommunikasjon i forbindelse med signaltransport mellom basestasjoner og «kommunikasjonstårn».

Neste steg er nå å teste hastigheten utendørs, og selv om det er mye som skal stemme for en suksess i virkelige omgivelser, er ikke Zirath bekymret. Han sier at innen få år er målet å demonstrere trådløs dataoverføring i hastigheter på 100 Gigabit per sekund.

– Jeg tror det bare er snakk om noen få år før våre kretser blir brukt i praktiske anvendelser, sier han.

Powered by Labrador CMS