Tid for radon-sjekk

Den radioaktive gassen radon finnes i grunnen i store deler av landet. Nå er det faktisk lovpålagt å dokumentere radonnivå i utleieboliger, skoler og barnehager. Og målingen kan gjøres enkelt med norsk teknologi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Strålevernforskriften ga utleieboliger, skoler, barnehager frist fram til 1. januar 2014 for å måle og dokumentere sitt radonnivå. Mange har ennå ikke gjennomført målinger. 15.oktober begynner ny målesesong for radon. En periode som varer frem til 15. april, det vil si i «fyringssesongen» da konsentrasjonen gjerne er større på grunn av mindre gjennomlufting.

Corentium AS sin batteridrevne digitale radonmålerer «Canary» er norskutviklet og produseres i Norge – en av få «forbrukerprodukter» som gjør det.

 

Slik ser måleren ut, som med sitt enkle brukergrensesnitt gjør det enkelt å lese radonmengden i boligen. (klikk for større bilde)\n

Nå anbefales det at alle bygninger der det oppholder seg mennesker måles for radon. Målingen bør foregå i minst 2 måneder i perioden 15. oktober til 15. april. At det måles over en periode på to måneder betyr at man får en gjennomsnittsverdi som er den beste verdien man kan forholde seg til.

I følge myndighetene heter det at dersom radonverdiene (årsgjennomsnitt) ligger over 100 Bq/m3 (Becquerel per kubikkmeter) bør en vurdere tiltak. Radonnivået bør være så lavt som praktisk mulig, og alltid under 200 Bq/m3 etter utført tiltak.

Canary er til nå solgt i ca 20.000 enheter, og er et av få elektronikkprodukter i massemarkedet som produseres i Norge. Mange kommuner og fylkeskommuner benytter den norske teknologien, samt store bygningsforvaltere som Forsvarsbygg og Statsbygg.

I Elektronikk nr 11/2014 blir det en omtale av Corentium og produktet som ser ut til å ha et stort internasjonalt potensiale. Canary selges nå i de fleste land i Europa, samt i USA og Canada.

Powered by Labrador CMS