Til tross for oppsigelser hos Statoil er bransjen under ett svært optimistiske for fremtiden, viser en undersøkelse gjort under årets OTD i Bergen.

OTD: Oljebransjen er optimistisk

Offshore Tecnology Days avsluttet i går årets arrangement i Bergen. Arrangøren melder om rekordoppslutning med 512 utstillere og 26.163 besøkende, riktignok før messen var helt ferdig. Den årlige deltakerundersøkelsen viser at optimismen er stor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– I løpet av messen er det inngått en rekke nye koblinger, som igjen genererer kontrakter for svært store summer, sier OTD-direktør Peter N. Keilen.

Offshore Technology Days – OTD

  • Offshore Technology Days (OTD) gikk av stabelen onsdag og torsdag denne uken, på Sotra Arena på Straume.
  • OTD er Norges største årlige oljemesse.
  • OTD avholdes annet hvert år i Bergen og annet hvert år i Stavanger. Årets messe er den 16. i rekken.

På tross av et nyhetsbilde preget av kostnadskutt og nedbemanning i øljeselskapene var både oppslutningen rundt og entusiasmen under messen preget av at man i leverandørindustrien har god tro på fremtiden. Leverandørindustrien representerer over 200.000 norske arbeidsplasser og står for 90 prosent av sysselsettingen i oljebransjen, og det er her mye av verdiskapingen skjer. At optimismen råder her – på tross av Statoils varslede kutt – fremgår også av en undersøkelse OTD har foretatt overfor sine utstillere.

Peter N. Keilen, OTD.

Færre oppsigelser
I den ferske utgaven av deltakerunderundersøkelsen OTD har utført hvert år siden 2009, viser at den jevne oljebransjen i Norge ikke tror på mørkere tider, i hvert fall ikke på egne vegne:

• Bare 4 prosent av de spurte tror de må gjennomføre oppsigelser eller permitteringer neste år.
• Kun 11 prosent tror på nedgang i egen omsetning eller nedgang i driftsoverskudd i 2015, sammenlignet med i år.

Dessuten tror leverandørene på færre oppsigelser og permitteringer i tiden fremover: Mens 11 prosent av de spurte oppgir å ha sagt opp eller permittert ansatte i år, oppgir kun fem prosent av de samme bedriftene at de forventer å måtte nedbemanne i 2015.

Ifølge OTD-Undersøkelsen melder for øvrig leverandørindustrien om et sterkt år til nå. Bare 23 prosent oppgir at 2014 var svakere enn året før.

Årets OTD – som først og fremst er leverandørbedriftenes messe – har også rekordstor oppslutning, med 500 utstillere og en antatt besøksmasse på 27.000 mennesker totalt.

Fløy inn studenter
Til sammen deltok også 2767 studenter under årets Offshore Technology Days. Disse ble flydd inn fra hele landet, og fikk dekket reise og opphold. Under messen fikk de karriereveiledning og intervju-kursing, i tillegg til at de fikk møte fremtidige arbeidsgivere gjennom speed-intervjuer og totalt 300 bedriftspresentasjoner. Under én-til-én intervjuene fikk studentene presentert seg selv for Norges fremste arbeidsgivere innen oljenæringen. Det er forventet at flere av studentene vil få jobbtilbud etter å ha besøkt oljemessen.

OTD er en messe for den norske bransjen, med utgangspunkt i norske leverandørbedrifter. Likevel er den internasjonale oppmerksomheten i år påfallende stor. Totalt er bedrifter fra 28 land representert blant de 512 utstillerne.

Powered by Labrador CMS