Kitron ASA kan melde om omsetningsvekst, men virksomheten i Arendal er fortsatt en utfordring. Konsernet utelukker ikke ytterligere nedbemanninger neste år, utover de 85 som er meldt i 2014.

Kitron: Utfordringer i Norge, bedre ute

Kontraktprodusenten Kitron ASA legger frem tallene for tredje kvartal i morgentimene i dag og melder om vekst i driftsinntektene. Lønnsomheten i Arendal er fortsatt utfordrende, men dette blir delvis kompensert av forbedringer i andre enheter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Kitrons driftsinntekter utgjorde 382 millioner kroner, en økning fra 347 millioner i tredje kvartal 2013.

Driftsresultat (EBIT) var 6,9 millioner kroner, sammenlignet med 7,6 millioner kroner i fjor. Nettoresultatet utgjorde 4,8 millioner kroner, en økning fra 3,2 millioner kroner. Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter var minus 9,7 millioner kroner, sammenlignet med minus 33,9 millioner kroner.

Ordrereserven var 807 millioner kroner, sammenlignet med 847 millioner kroner på samme tid i fjor, noe som viser effekten av lavere aktivitet innenfor det norske oljeservicemarkedet. Derimot var det sterk vekst i ordrereserven innen forsvar/luftfart.

Krevende
– Situasjonen i Arendal er fortsatt krevende, men kostnadstiltak har bedret utsiktene. Andre enheter viser svært positiv utvikling. Jeg vil spesielt fremheve de viktige forsvarsordrene som er mottatt av vårt datterselskap i USA. Dette bekrefter at vår strategi innen dette segmentet er riktig, sier Dag Songedal, konstituert konsernsjef i en kommentar.

Dag Songedal, konstituert konsernsjef, Kitron ASA.

Inntektsvekst
Driftsinntektene økte 10 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Det var inntektsvekst i alle markedssektorer unntatt offshore/marine. Veksten var særlig sterk innen Forsvar/Luftfart og Industri.

Bedre utenfor Skandinavia
Inntekter vokste primært utenfor Skandinavia. Litauen, Kina og USA økte samlet med 42 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor og resultatene har økt med over 200 prosent i samme periode, heter det i en melding fra konsernet.

 

En oversikt som viser lønnsomheten i de forskjellige landene Kitron er aktiv i. (Fra Kitrons presentasjon).

Økningen i USA kommer på grunn av ordre i forsvarssektoren. I Kina kommer økningen fra eksisterende kunder, primært i sektorene industri og medisinsk, som øker volumet. For Litauen kommer veksten fra eksisterende kunder i industrisektoren.

Restrukturering for økt konkurransekraft
Den norske virksomheten restrukturer for å sikre fremtidig konkurransekraft. Et antall aktiviteter er initiert for å redusere driftskostnadene og øke lønnsomheten, og ytterligere tiltak vurderes, heter det videre.

Dagens planer tilsier en reduksjon på 85 ansatte i løpet av 2014. Reduksjonen i antall ansatte vil ha full effekt fra årsskiftet 2014, og i løpet av fjerde kvartal vil behovet for ytterligere reduksjoner bli vurdert.

Forventer økning
Kitron venter økte driftsinntekter i 2014, delvis forklart av utviklingen i valutakurser. Veksten har vært betydelig i de første ni månedene, mens forventningene for fjerde kvartal er noe lavere enn i 2013.

Til tross for omsetningsvekst, er lønnsomheten ikke tilfredsstillende for de første tre kvartalene og tiltak er igangsatt for å endre situasjonen med mål om bedret lønnsomhet.

Powered by Labrador CMS