Temperatursensor for smarte kraftnett

Fiberoptisk termometer kan bidra til å avsløre hot-spots i høyt belastede kraftnett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Elektrisitetsverk og -nett blir i dag utnyttet til bristepunktet. For å sikre driftssikkerheten, må kritiske faktorer som «hot-spots» i høyspenningsomformere, kondensatorer for effektfaktorkorrigering og dynamoer overvåkes.

Andre muligheter er temperaturmålilnger på høyspenningslinjer, f.eks. til elektriske tog eller i gassisolerte effektbrytere osv. I disse vanskelige og tøffe miljøene kan ikke konvensjonelle målesystemer garantere en pålitelig temperaturovervåking, mener det tyske selskapet Optocon AG. De kommer nå med en alternativ løsning, i form av en fiberoptisk basert sensor.

Det fiberoptiske termometeret FotempTrafo er til gjengelig med 1-8 målekanaler. Kompakt størrelse og høydejusterbar DIN-skinneklips skal gi enkel installasjon i kabinett. Det finnes et godt utvalg grensesnitt, som skal gjøre kommunikasjonen enkel: RS-232, RS485, Profibus og Modbus. Rask målehastighet på 250ms per kanal skal muliggjøre direkte deteksjon av overbelastninger. Måleområdet dekker helt fra -200°C til +300°C med en oppgitt nøyaktighet på ± 0,2K.

Gjennom bruk av en sensorspiss av galliumarsenid (GaAs) skal det ikke være nødvendig med rekalibrering gjennom produktets levetid.

Det fins også et stort utvalg av tilbehør for sikker installasjon av sensorer i tankvegger, viklinger eller bussledere. På denne måten kan optiske gjennomføringer, tankveggplater og deksler brukes for monteringen.

Probene som brukes er designet slik at de skal ha god impregnering mot dielektriske oljer og andre væsker. Den ytre kappen på sensorene er laget av teflon, og på sensorspissen er det plassert et GaAs-krystall (gallium arsenide). Probesensoren skal være fullstendig ikke-ledende.

Powered by Labrador CMS